Bir eğitim yılı daha başlamak üzere. Okul zilleri tam bir hafta sonra öğrenciler için çalacak. Öğretmenler ise okullara bugün adımını atacak. Bildiğiniz üzere sıkıntılı bir seçim sürecinden daha geçti Kakatece. Ve yeni bir hükümet kuruldu sürüncemede de olsa. Seçim Temmuz ayında bitti. Sandıklar açıldı oylar sayıldı ama ancak Eylül ayına gelindiğinde hükümet kurulabildi.
Peki hükümet yeni otururken daha bu yeni eğitim yılında eğitimin özneleri olan okulları, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri ne gibi yenilikler bekliyor?
Hazır olmayan yeni binalar, atanamayan yeni öğretmenler, öğretmensiz yeni çocuklar, tüm bunlara şahitlik eden şikayetçi ya da “çocuğumu özel okula yazdırırım daha iyi” diyen tuzu kuru yeni veliler.
Hal böyleyken yeni eğitim bakanı Arabacıoğlu’nun ise yaptığı ilk açıklama “ilkokullardaki eğitimi altı yıla çıkaracağız” açıklaması oldu. Peki eğitimdeki gerçek sorunlar ne?
Okul Öncesi eğitiminin hala bir yasası yok.
Elliden fazla öğretmen hala atanamadı.
Eylül ayına gelinmesine rağmen ülkedeki tek devlet üniversitesi olan Atatürk Öğretmen Akademisi yine öğrenci almadı.
Seçim yasaklarından dolayı bir türlü açılamayan öğretmen kadroları yüzünden nakiller hala yapılamadı.
Öğretmensiz bekleyen okullar yine öğrencileri ve velilerini mağdur etmeye hazır.
Geçen yılki şaibeli sınavı herkes unutsa da binlerce öğretmen adayını mağdur eden bu sınav hala sözde yargıda.
Birçok köy okulu hala devletteki eğitime düzgün bütçe ayrılamadığı için en yakınındaki TSK bölüğüne avuç açmış durumda.
Kolej sınavları hala devam ediyor.
Tarih kitaplarındaki şöven, milliyetçi, düşmanlık aşılayıcı söylemler hala yer alıyor.
Yine eğitimle ilgili başka önemli bir konu olan DAİ, DAK meselesine ilişkin geriye dönük her hangi bir soruşturma hala yok.
Zorunlu din dersleri okullarda hala okutulmakta.
İlk öğretimde de orta öğretimde de eğitime yeterli bütçe ayrılmadığından dolayı kağıt, vb. malzemelerin, sosyal aktivitelerin parası öğrencilerden toplanıyor.
İşte tüm bunlar var olan sorunlar halinde dururken ve ne yeni eğitim bakanı ne de bir hükümet yetkilisi tüm bu konularda yorum yapmazken sanki tek sorun ilkokulların 6 yıla çıkarılmasıymış gibi –ki bunun içinde bilimsel herhangi bir çalışmaları yok- var olan, süregelen, biriken problemlerden de bahsedilmiyor.
Önümüzdeki günlerde de tek sorunumuz tam gün eğitim derlerse şaşmayın… Eğitim sistemi o kadar çarpık hale getirilmiştir ki geçmiş hükümetler döneminde, var olan sorunların giderilmemesi halinde var olanın üzerine yeni bir şey örmek temelden yıkıma mahkumdur.
İsmail Özuçar
Baraka Kültür Merkezi Aktivisti
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.