Portsmouth Üniversitesi’nden ekonomistler Nikolaos Antonakakis ve Alan Collins tarafından yürütülen çalışmada, hükümet harcamalarında yaşanan her yüzde 1’lik düşüşün ülkedeki erkek intiharı vakalarında yüzde 0,43 artışa yol açtığı belirtildi.
Ekonomistler, 2010’dan bu yana sadece kemer sıkma politikalarına bağlı olarak 551 kişinin intihar ettiğini kaydediyor.
2010’da borçlarını geri ödeyemeyeceğini ilan eden Yunanistan Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nden (AB) kurtarma paketi desteği almak zorunda kalmıştı.
4 yıllık kriz
Atina, 110 milyar euroluk yardımın karşılığında ise, emeklilik yaşını yükseltmiş, binlerce kamu çalışanının işine son vermiş ve vergilerde artırımlara gitmişti.
Uzun yıllar, aldığı uluslararası yardımlarla ayakta kalmayı başarabilen Yunanistan, ancak bu ay içerisinde gerçekleştirdiği 3 milyar euroluk tahvil ihracıyla uluslararası piyasalara geri dönebilmişti.
Kemer sıkma politikalarının intiharları artırdığını iddia eden ekonomistler çalışmalarında “Euro Bölgesi liderleri, sıkıntıya düşen ekonomiler mali sıkılaşmaya giderken bu politikaların yarattığı negatif sosyal etkileri azaltmak ve tamamen ortadan kaldırmak için çalışmalı” dedi.
Çalışma sonuçlarına göre, kemer sıkma politikaları ve kadın intiharları arasında ise bir bağlantı yok. Politikalara bağlı olarak en çok intihar artışı görülen grup ise 45-89 yaş arası erkekler.
İşsizlik-intihar ilişkisi
İşsizlik artışı ve intihar vakaları arasındaki bağlantı daha önce de ortaya konmuştu. İngiltere’de yapılan bir çalışmada işsizlik oranındaki her 10 puanlık yükselişin intiharları yüzde 1,4 artırdığını saptamıştı.
2013’te Oxford Üniversitesi Sosyoloji Profesörü David Stuckler, “Vücudun ekonomisi: Kemer sıkma neden öldürür?” adlı bir kitap yazmış ve sağlık harcamalarında kesintiye giden ülkelerin krizlerden çıkışının zorlaştığını iddia etmişti.
Stuckler kitabında AIDS’ten korunma bütçesinin yarı yarıya azaltılmasıyla Yunanistan’daki AİDS vakalarının yüzde 200 arttığını tespit etmişti.
BBCTÜRKÇE
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.