Bugün (15/04/2015) Gönyeli Aşıklar Tepesi’nde sürmekte olan bir inşaata yine bir iş kazası yaşandı. 3 katlı binanın birinci katında çalışmakta olan inşaat emekçisi beton zemine düştü. Hastaneye kaldırılan emekçinin çeşitli yerlerinden yaralandığı ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.
Bu Kaçıncı ?
Ayda ortalama 15-20 bilinen iş kazası gerçekleşen ülkemizde tüm yaralanmalara, mağduriyetlere hatta ölümlere rağmen kazaların günden güne artan bir sayıyla devam etmesi işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlayacak önlemlerin şirketlerce alınmadığını gösteriyor. Diğer taraftan çeşitli iş sahalarında gerçekleşmekte olan büyümelerin özel sektörde çalışmakta olan emekçi sayısını artırması da mevcut koşullar dikkate alındığında iş kazası sayısının da çoğalması tehlikesini kuvvetlendiriyor.
Ne Yapmalı ?
İş Yasası’nın her türlü iş kazası sonucunda patronların sorumluluğunu düzenliyor olmasına karşılık emekçilerin işçi sağlığı ve güvenliğine dair talepleri kabul ettirebilecekleri bir araçtan yoksun oluşları her gün can tehlikesi altında para kazanmaya çalıştıkları bir tablo ortaya koyuyor. Özel Sektör’de sendikalaşmanın önünde herhangi bir yasal engel olmamasına karşın mevcut durumda örgütlenmeye kalkmakla işinden olmak arasında tercih yapmak zorunda bırakılan işçilerin bu yola başvuramıyor oluşlarını anlamak çok da zor değil. Emekçilerin sağlık ve güvence gibi haklarını koruyacak, geliştirecek bir sendikadan yoksun oluşları aktif bir şekilde patronları önlem almaya zorlayan hiçbir unsurun olmadığı bir tablo yaratırken gerçekleşen kazaların sayısının artmasına ve kazaların ardından doğan mağduriyetlerin giderilememesine neden olmakta.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.