Üye Olmanın Zorunlu Olduğu Ticaret Odası Başkanı: “Özel Sektörde Sendikalaşmanın ‘Zorunlu Olmasına’ Karşıyım”

Ülkemizde üye olmanın zorunluğu olduğu Ticaret Odası’nın Başkanlığını yapan Fikri Toros, “Benim karşı olduğum sendikalaşmanın zorunlu olmasıdır” dedi.

CTP’li Ticaret Odası Başkanı: “Özel Sektör Çalışanları İçin Sendika Üyesi Olmak Zaten Şu Anda Serbesttir”

GAK TV’de yayınlanan “Seçime Doğru” programında gazeteci Ulaş Barış’ın konuğu olan Toros, özel sektörde iliğine kadar sömürülen çalışanlarla adeta alay edercesine “Özelde sendikalaşmak şu anda zaten serbesttir” dedi.

Toros, “Bazı özel sektör kurumlarında çalışanlar zaten örgütlüdürler, bazılarında kısmen örgütlüdürler vs… Yani özel sektörde çalışan arkadaşların örgütlenmesini engelleyen herhangi bir uygulama yoktur” ifadelerini kullandı.

Gerçek: Sendika Toplantısına Katılan İşçiler İşten Atılıyor

Toros’un sözleri aksine, yakın dönemde CAS çalışanları ve Haspolat Arıtma Tesisi çalışanları, sendikal faaliyetlere katıldıkları gerekçesiyle işten durdurulmuştu. Toros’un karşı olduğunu söylediği “10 kişiden fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde sendikasız işçi çalıştırılmanın yasaklanması” yasa tasarısı ise, çalışanların sendikalı olup olamayacağını patronlarının tercihine bırakmaktan çıkarmayı hedefliyor.

Öte yandan Kıbrıs’ın kuzeyinde Toros’un başkanlığını yürüttüğü Ticaret Odası başta olmak üzere, Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği ve daha nice meslek örgütlerine üye olmak zorunlu. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan belgesi olmayan iş yeri açamıyor, Barolar Birliği’ne kaydolmayan avukatlar avukatlık yapamıyor.

Kısaca “üye olma” veya örgütlü olma zorunluluğu, aslında yaşamın her alanında bulunuyor. Özel sektörde ise patronların örgütü varken ve buna üye olmak zorunluyken, Toros gibi özel sektör çalışanlarının haklarını arayacak duruma gelmesinin “ekonomiyi” olumsuz etkileyeceğini savunanlar, sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasına karşı çıkıyor.

CTP’nin Ekonomi Yıldızından Asgari Ücret Yanıtı: “2 bin, 2,500 lirayla bir vatandaşın geçinemeyeceğini bilecek bir tecrübeye sahibim. Fakat Komisyonda ‘Dengeden Yana’ Oy Verdik”

CTP’de Genel Başkan Tufan Erhürman’ın “ekonomik vizyonu için” kontenjan adayı yaptığı Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda da işveren kesimi temsil ediyordu. Toros’un katkıları ile net 1,892 TL olarak belirlenen ve yine Toros’un temsil ettiği kesim dışında hemen herkesin tepki gösterdiği asgari ücret de Ulaş Barış tarafından kendisine soruldu.

Toros’un asgari ücret yanıtı ise “2 bin, 2,500 lirayla bir vatandaşın geçinemeyeceğini bilecek bir tecrübeye sahibim. Fakat, ben aynı zamanda ülkemizin büyük çoğunluğunu teşkil eden, 3-5 kişi istihdam ederek hayatını kazanmaya çalışan esnafı da biliyorum. Asgari ücrette meydana gelen revizyonların birçok başka gerek sektörel gerek harcama kalemleri arasında bir baz teşkil ettiğini de biliyorum. Ona dayalı birtakım fiyat revizyonları yapılıyor. Konuya kuş bakışı ve macro olarak bakınca, asgari ücret komisyonunda “dengeye” oy verdik. Fakat bunun “çalışana 2 binden fazla maaş verilmesini fazla gördük” diye yorumlanması beni çok üzer” dedi.

Sizin için seçtiklerimiz;

SENDİKASIZ ÇALIŞTIRILMANIN YASAKLANMASI’YLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
“Özelde çalışanlar eğer istiyorlarsa sendikalaşabilirler, neden bir yasaklama getirilsin ki?”

Yanıt için TIKLAYIN!