ADL
Geçtiğimiz gün Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi adına KTOEÖS, KAMU-SEN, KTAMS ve HÜR-İŞ’in UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü ziyaret etmesi akıllarda soru işareti yarattı. Sendikalar ziyaret sırasında Göç Yasasının değiştirilmek üzere mecliste ivedilikle görüşülmesi için UBP’den destek istedi.
Göç Yasasını getireni de geçireni de biliyoruz!
Göç Yasası 2008 yılında CTP-BG/ÖRP hükümeti döneminde Ankara’dan gönderilen paketler doğrultusunda hazırlanmış, 2009 yılındaki erken genel seçimden sonra UBP hükümeti tarafından geçirilmişti.
Göç Yasası 2009 yılında sendikaların ve toplumsal muhalefetin tüm direnişine rağmen UBP’nin polis şiddeti, tutuklamalar, Kıbrısta ilk kez biber gazı kullanılması, pompalı silah çekilmesi gibi faşizan uygulamalırıyla hayat bulmuştu. Eylemlerden sonra sendika üyelerine davalar açılmış mahkeme 3 yıla yakın sürmüş ve bazı eylemcilere para cezası verilmişti.
Tüm bunları yapana sığınmak da neyin nesi?
Sendikalar UBP’yi ziyaret ederek, yasa geçirilirken yapılan anti-demokratik uygulamaları ve Ocak 2011’den sonra bu yasa nedeni ile ortaya çıkan mağduriyetleri yaratanlara kendini aklama fırsatı verdi. Özgürgün ziyaret sırasında “yasa amacına ulaşamadı” dedi.
GÖÇ YASASI’nı meclisten geçiren, toplumsal muhalefete bugüne kadar verdiği hiçbir sözü tutmayan, Kıbrıslı Türklerin yok oluş sürecinde en büyük işbirlikçi rolünü üstlenen UBP’nin hangi gerekçe ile olursa olsun ziyaret edilmesi sendikal hareket adına soru işaretleri yarattı.
Olgunluk nereye kadar?
İddialara göre, UBP’ye gerçekleştirilen ziyaret Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi toplantısında oy çokluğu ile alınan karar sonucu yapıldı… Ancak toplantıda hangi sendikanın bu kararla ilgili ne yönde oy verdiği henüz öğrenilemedi. Şimdi ziyareti gerçekleştiren sendikaların bazıları ziyareti savunmaya devam ederken bazıları da yanlış yapıldığını kabul etme tavrına girdi.
Hatırlanacağı gibi protokol görüşmeleri sırasında KTÖS tarafından AKP’nin Maliye Bakanı Zeren Mungan’a don verilmesi bazı çevrelerce olgun ve saygın bir eylem olmadğı gerekçesi ile eleştirilmişti. Ayni çevrelerin isteyerek veya istemeyerek UBP’yi ziyaretinde yer alması ve UBP logosu altında fotoğraf vermesi olgun ve saygınlıktan ne anladıkları konusunda daha net bir tablonun ortaya çıkmasına neden oldu.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.