Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’nı kabulünde bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu; Sosyal sigortalar Dairesi’ne 19 yıldır pirim borçlarını ödemeyen patronlara af çıkaracaklarını söyledi.
Sucuoğlu, 22 Ekim Salı günü Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek affın 2000-2019 yıllarını kapsayacağını ve 19 yıl için geçerli olacağını ifade etti. Sosyal Sigortalar Yasası ve Sosyal Güvenlik Yasası gereği, yanında işçi çalıştıran her patronun, aylık olarak yapmak zorunda olduğu yatırımlar; işçilerin kaza, hastalık, sağlık, analık, işsizlik, emeklilik vb durumlarda güvenceli bir yaşam süremelerini hedefliyor.
Bu yatırımları yapmayan patronlar, hem yasadışı haksız gelir elde ediyor hem de yatırımları düzenlii yapan patronlar karşısında avantaj sağlıyorlar. Çalışma Bakanlığı “müjde” adı altında verdiği af haberi ile; yıllarca yasal yükümlülüğünü yerine getiren patronları enayi yerine koymuş oluyor.
Sosyal Sigortalar Görevini Yapmıyor
Yasal olarak her ay yapılması gereken yatırımları yapmayan patronlara uyarı vermek ve ceza yazmak zorunda olan Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, tarihi boyunca hiçbir patrona ceza yazmış değil. Sosyal Sigortalar Dairesi’nin görevini ihmal etmesi nedeniyle, yatırımların yapılıp yapılmaması tamamen patronların insafına terk edilmiş durumda.
Ceza Alması Gereken Patronlar Ödüllendiriliyor!
Bilindiği gibi Bağımsızlık Yolu bu konu ile ilgili Ombudsman’a şikayette bulunmuş, Sosyal Sigortalar Dairesi önünde eylem yapmış ve birçok platformda Sosyal Sigortalar Dairesi’nin görevini ihmal ettiğini ifade etmişti. Şimdi çıkarılacağı duyurulan Sigorta Affı, esasında cezalandırılması gereken patronların ödüllendirilmesi anlamına geliyor.
Fonun İçi Boşaltılıyor
Sosyal Sigortalar Dairesinin görevini ihmali ve patronların yatırımları yapmayarak işçilerin parasına el koyması sonucu fonun içinin yasa dışı bir şekilde boşaltılıyor olması, şimdi “af” adı altında yasal bir nitelik kazanacak. Yirmi yıldır görevini yapmayan Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki siyasi atama müdürler ile ilgili ise hiçbir soruşturma yapılmayacağı tahmin edilebilir.
Af çıkarılmadan önce, kaç patronun sigorta geriliği olduğu, bu patronların Vergi Dairesi’ndeki durumları, kaç çalışanları olduğu, maddi servetlerinin ne durumda olduğu, yani gerçekten bu yatırımları ödeyemeyecek durumda olup olmadıkları ile; böyle bir affın fonu nasıl etkileyeceği, işçilerin emeklilik ve sosyal güvenlik ihtiyaçlarının ne oranda karşılanabileceği konularında bilimsel bir analiz ise kamuoyu ile paylaşılmış değil.
Kamu emekçileri de Etkilenecek, Sendikalardan Ses Yok!
Bilindiği gibi 2009 yılından beridir, kamuda çalışan memurlar da Sosyal Güvenlik Yasası çerçevesinde Sosyal Sigortalar Dairesi’ne yatırım yapıyorlar ve sosyal güvenceleri yasal olarak bu kurum tarafından karşılanmak durumunda. Henüz kamu emekçileri kurumdan emekli olmaya başlamasalar da bunun gerçekleşmesi için çok bir süre kalmış değil. Fonun bu şekilde soyulmasının kamu emekçlerine de yansıyacak olmasına rağmen, kamuda örgütlü sendikalardan ise herhangi bir tepki gelmiş değil.