Şili’de öğrenciler Başkent Santiago’da 2006 yılından başlayarak harçların kaldırılması ve daha adil bir eğitim sistemi kurgulanması için bir dizi eylem gerçekleştirmişlerdi. Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın iktidarda olduğu 2010-2014 yılları arasında da devam eden gösteriler kazanımla sonuçlandı.
Telesur’ün haberine göre Şili’de ülkelerindeki eğitim sisteminin adil olmadığını, yoksul öğrencilerin bütçe ayrılmayan devlet üniversitelerinde okumak zorunda kaldığını, buna karşılık orta ve üst sınıf ailelerin çocuklarının yurtdışına gitme şansı olduğunu söyleyerek ve harçların kaldırılması talebiyle gösterilere başlayan öğrenciler harçlar konusunda amaçlarına ulaştı.
Şili İçişleri Bakanı Rodrigo Panailillo 2016 yılında üniversite eğitiminin ücretsiz olacağını duyurdu.
Panailillo, “Onayladığımız mali reformlar yoluyla elde edeceğimiz kaynaklar sayesinde, 2016 yılının Mart ayından başlayarak yüksek öğrenimi ücretsiz olarak sunacağız” diye konuştu.
İçişleri Bakanı’nın açıklaması, yayımlanan bir anket sonrası Devlet Başkanı Michelle Bachelet hükümetinin eğitim reformu konusunda ağır eleştiriler alması ve popülaritesinin yüzde 38 düştüğünün ortaya çıkması üzerine geldi.
İçişleri Bakanı Radio Cooperativa’ya verdiği röportajda, eğitim konusundaki eşitsizliğin insanların endişelerinin odak noktasında olduğunu ve hükümetin de bu konu üzerinde çalıştığını söyledi.
Aralık 2013’te seçimleri kazanarak başkanlık görevine başlayan Michelle Bachelet, 2014 yılının Mart ayından itibaren eğitimi de kapsayan sosyal reformların ikinci kısmını hayata geçirmeye başlamıştı. Bachelet, Eylül ayında ise sürdürdükleri mali reformlar sonucu eğitim ve sosyal alanlar için her yıl 8,3 milyar dolarlık bir pay tahsis edileceğini açıklamıştı.
Şili’de eğitime bütçeden ayrılan pay 2011 raporlarına göre 34 OECD ülkesi arasında en düşük orandaydı.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.