SEN ORDAN GEL BEN BURDAN MAĞUSA’DA BULUŞALIM – Başak Önel

k_br_s_n oburleriDaha önce göçmenlerle ilgili yazdığım bir yazıda şöyle bir şeyler karalamışım: “Ve bir çocuk ağlar Lefkoşa’da Suriçi’nde. Yeri var yurdu yok, adı var kimliği yok…”
Evet göçmenlik bir nevi arafta kalmışlık.
Ait olmakla olmamak arası…
Sahiplenmekle sahiplenmemek arası…
Gitmekle kalmak arası…
Doğduğun yer artık senin yurdun değildir, olduğun yerde ise dışlanan olursun.
“Öbürü” olursun yani!
Sol Anahtarı olarak, Baraka Film Atölyesi’nin son üretimi Kıbrıs’ın “Öbürleri” için yepyeni bir beste yaptık. Bestenin adı “Varacağız”.
2014’te çıkacak olan üçüncü albümümüzde bu parçaya da yer vermeyi düşünüyoruz.
Büyük usta Bertolt Brecht’in “Okumuş Bir İşçi Soruyor” şiirinden esinlenerek yazdığımız sözler sorguluyor: “Gerçek vatan doyduğumuz yerse eğer, farkeder mi biz kimiz, yerliyiz ya da göçmen?”
Baraka Film Atölyesi, Lefkoşa Saçaklı Ev’deki gösterimden sonra bir de Omorfo gösterimi tertip etti.
Kıbrıs’ın “Öbürleri” insanlar tarafından merak ediliyor. Belgeseli izlemeye gelen kalabalık insan grupları bunu kanıtlar nitelikte. Zira, göçmenlerle ilgili bu alanda yapılmış tek çalışma…
Çeşitli sebeplerle Kıbrıs’a gelen/getirilen göçmenler belgesel boyunca karşılaştıkları sıkıntıları anlatıyorlar. Kıbrıslı Türklerin de yaşadığı ulaşım, eğitim ve sağlık alanındaki problemlerden salt göçmen oldukları için karşılaştıkları olumsuzluklara kadar her şeye değiniyorlar.
Kültür dairesi yüksek şurası(!), altı göçmen işçinin yaşam serüvenini bizlerle buluşturan Kıbrıs’ın “Öbürleri”nin sanatsal öğe taşımadığı sonucuna vardı. Hasılı, Kültür Dairesi’ne “Derneklere Yardım Tüzüğü” çerçevesinde bir başvuru yapmıştı atölyemiz. Belgeselin izleneceği, ancak sanatsal öğe taşırsa başvurunun değerlendirileceği cevabı verildi kendilerine. Evet, yanlış duymadınız Kıbrıs’ın kuzeyinde bir şeyin sanat olup olmadığını değerlendireceğini idda eden bir kurul var. Komik mi demeli trajikomik mi demeli bilemiyor insan!
Tüm imkansızlıklara rağmen bir laptop bir de kamera ile tamamlanan Kıbrıs’ın “Öbürleri”, bir sözlü tarih çalışması. Ve bu sözlü tarih çalışması hafta sonu Mağusa’ya gidiyor. Cumartesi akşamı saat 20.00’da MAGEM’de gösterilecek belgesel insanlarla buluşmayı bekliyor.
Belgesel Sol Anahtarı’nın sözleriyle kapanırken, yüreklere umudun tohumlarını serpiştiriyor: “Üreten biziz, yöneten de olacağız. Emeğimizle kazanıp sınıfları kaldırıp fabrikalarda, tarlalarda, mutfaklarda, tezgahlarda zafere varacağız.”
Yüreğinin toprağında umudun tohumuna yer verenler, sinemaya seyirci kalmayın, haydi, cumartesi günü Mağusa’ya uğrayın! Birlikte izleyelim, birlikte tartışalım… Umudun tohumuna can suyunu birlikte taşıyalım!
Başak Önel
Baraka Kültür Merkezi aktivisti

Be the first to comment

Leave a Reply