ADL Özel
Devlet Hastanesi’nde iyileştirmelere ihtiyaç varken, hastalara daha iyi hizmet verilmesini sağlayabilecek mevcut uygulamaların da rafa kaldırılmaya başlanması, kamusal sağlık hizmetinin kasten zayıflatılarak halkın özel sektöre teşvik edilmeye çalışıldığını düşündürmekte.
Sağlık Bakanlığı, 20 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde randevulu sisteme geçileceğini duyurmuştu. Dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, randevu sistemiyle, hastaların kuyrukta beklemesini engellemeyi amaçladıklarını kaydetmişti.
Söz konusu uygulama, halkın telefon yoluyla veya hastaneye gelerek randevu alabilmesi için yürürlüğe konmuştu.
7 Serviste Randevulu Sistem Kalktı, Duyuru Yapılmadı
Sağlık Bakanlığı’nın halkın daha iyi hizmet alabilmesini sağlayabilecek bu uygulaması uzun sürmedi. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Ortopedi, Dahiliye, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları, Kadın Doğum, Diş Doktoru, Çocuk Cerrahi servislerinde bir süredir randevulu sistem rafa kaldırıldı.
Öte yandan, basın toplantısı ile uygulamaya geçirildiği duyurulan randevulu sistem bir çok bölümde uygulanmamasına rağmen konuyla ilgili herhangi bir duyuru yapılmaması, hastaların mağdur edilmesine sebep oldu.
Randevulu sistemin kaldırıldığından haberdar olmayan hastalar, randevu almak için hastaneyi arıyor ve 7 bölüm için randevu sisteminin kaldırıldığını öğreniyor. Bir çok hasta ise randevu almak için hastaneye geldiğinde, uygulamanın 7 servis için kaldırıldığını görevli personelden öğreniyor.
Uygulamanın kalkması ile, Lefkoşa dışından sağlık hizmeti için başkente gelen pek çok hasta, sıra numarası için sabah 6’dan itibaren hastane koridorlarında bekliyor.
“Randevu Sistemi İşlemiyor”
Öte yandan, dönemin Başhekim Yardımcısı, daha sonra Başhekim görevine getirilen Dr. Ersan Berksel, Sağlık Bakanlığını bünyesinde bulunduran hükümetin büyük ortağı CTP’nin yayın organı Yenidüzen Gazetesi’ne verdiği röportajda, randevu sisteminin işlemediğini iddia etmişti. Geçtiğimiz Ağustos ayı Yenidüzen’e verdiği röportajda Berksel, sıra numarası uygulamasında hiçbir sıkıntının olmadığını da iddia ediyordu.
Dr. Ersan Berksel, “sıra” uygulamasına alternatif olarak “randevu” sisteminin denendiğini, ancak bu sistemin çökmekle kalmayıp, normal poliklinik hizmetlerini de aksattığını” söylemişti. O dönem Başhekim Yardımcısı olan Berksel’in Başhekimliği döneminde ise randevu sistemi Bakanlıktan duyuru yapılmaksızın uygulanmamaya başlandı.
Besim: “Randevu Sistemi Sağlık Hizmeti İçin Önemli Bir Uygulama”
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ise, randevu sisteminin aksaklıklar giderilerek işler hale gelmesi gerektiğini savunduklarını, randevu sisteminin hastaların iyi bir sağlık hizmeti alabilmesi adına önemli bir hak olduğuna inandıklarını ifade etti.