Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu 13. Maaş hakkına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Rahvancıoğlu, özel sektörde 13. Maaşın mümkün olduğunu belirterek, devletin bazı yasal/idari önlemler uygulaması durumunda özel sektör emekçilerinin de bu haktan yararlanabileceğini vurguladı.
Rahvancıoğlu’nun önerileri şöyle:
- Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı için alınmakta olan primlerin işveren payının bir miktar arttırılması ve işçi payının mevcut oranında tutularak düzenlenmesi ile yaratılacak bir fona eklenecek devlet katkısıyla asgari ücrete endeksli bir 13. Maaş
- Yasa yoluyla her maaş ayının 4 hafta olacağı şekilde bir düzenleme yapılması ve 52 haftalık takvim yılının 13 ay olarak şekillendirilmesi
Ayrıca Rahvancıoğlu, özel sektör çalışanlarını önemseyen herhangi bir hükümetin patronların cebine el atma cesaretini birazcık gösterebilmesi halinde bunu hayata geçirebileceğini de vurgulayarak, ancak sermayeden yana olan mevcut seçim partilerinin ve memur sendikalarının bunu yapmaya niyetli olmadıklarının da altını çizdi.
Rahvancıoğlu, “Bunun gerçek olmasını sağlayacak olan da özel sektörde sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması ile birlikte yükselecek yeni sendikal harekettir.” ifadelerine yer verdi.
Açıklama şöyle:
ÖZEL SEKTÖRE 13 MAAŞ MÜMKÜNDÜR!
Yıllardan beridir kamu emekçileri ile anılan 13. Maaşın, birçok kurumsal özel sektör işletmesinde de verilmekte olduğu pek bilinmiyor. Hatta bazı işletmelerde bu 14 maaşa kadar çıkabilmekte… Bu noktayı da aklıda tutarak, devletin bazı yasal/idari önlemler uygulaması durumunda, tüm özel sektör çalışanlarının 13. Maaş alması sağlanabilir…
1- Karmaşık hesaplama mantığını detaylandırmadan söyleyecek olursam; en gerçekçi alternatif, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı için alınmakta olan primlerin işveren payının bir miktar arttırılması ve işçi payının mevcut oranında tutularak düzenlenmesi ile yaratılacak bir fon ve bu fona devletin zaten yasal olarak yapması gereken (ama yapmadığı) katkıyı koymasıyla; asgari ücrete endeksli bir 13. Maaş ödemesi yapmak hiç de hayal değildir…
2- Bir diğer ve doğrudan alternatif, yasa yoluyla her maaş ayının 4 hafta olacağı şekilde bir düzenleme yapılması ve 52 haftalık takvim yılının 13 ay olarak şekillendirilmesidir. İşverenler bu seçeneği bir yük olarak düşünebilirler, ama esasta haftalık yapılan ödemelerde reel olarak ödenen aylık sayısı şu anda bile 13tür… Ve mevcut durumun sigorta-ihtiyat primlerinde yapılacak düzenleme ile özel sektör çalışanları için 13 maaş olarak şekillendirilmesi de (yani birinci seçenek) hala mümkündür…
Uzun lafın kısası; özel sektör çalışanlarının yaşamını önemseyen herhangi bir hükümet, patronların cebine azıcık yüklenmeyi göze alarak, özel sektörde 13 maaşı gerçeklik haline getirebilir…
Mevcut seçim partilerinin ve memur sendikalarının hiçbiri bunu yapmaz, bunun için mücadele etmez, yapmak istemez. Mümkün olmadığı için değil; patrondan yana oldukları ve bürokratik bencillikleri nedeniyle…
Bu yüzden de bunun mücadelesini vermek; ülkemizde emekçilerin partisi olan #BağımsızlıkYolu‘nun görevidir.Gerçek olmasını sağlayacak olan da özel sektörde sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması ile birlikte yükselecek yeni sendikal harekettir…
#SendikasızÇalışmakYasaklansın
#ÖzelSektöre13Maaş