Ülkemizde yayın yapan bazı gazetelerin bugün aynı manşetlerle çıkarılması üzerine açıklama yapan Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, böyle bir durumun bir daha yaşanmaması için yapılması gereken şeyin “boykot” değil, sendikalaşma yolu ile emekçinin patronuna “hayır” diyebilme iradesini güçlendirmek olduğunu ifade etti.
Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, ülkemizde yayın yapan 4 gazetenin bugün aynı manşetle çıkarılması ve bununla birlikte gelen “gazeteleri boykot” tartışmaları ile ilgili açıklama yaptı.
Gazete patronlarının kontrol altına alındığını ifade eden Rahvancıoğlu durumu “rezillik ve düşünce özgürlüğüne saldırı” olarak tanımlarken, bu durumun gazetelerde çalışan emekçilerin kabahati olmadığına dikkat çekti.
“Bu Gazetelerde Çalışan Emekçilerin İradesini Sendika İle Güçlendirmeliyiz”
Rahvancıoğlu, “Bu gazetelerde çalışan basın emekçilerinin bu rezilliği durdurmak gibi bir imkanları, seçenekleri yok. Ya boyun eğecekler, yada işsiz kalacaklar… Her iki tutumu da alacak olanlar olacaktır” ifadelerini kullanırken, boykotun başarılı olabilmesi için, yerine bir alternatif konulması gerektiğine, yani alternatif gazeteler çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.
Rahvancıoğlu bu durumda çözümün gazeteleri boykot etmekten değil, emekçiyi güçlendirmekten geçtiğini ifade etti.
Rahvancıoğlu’nun açıklaması şöyle;
“Kıbrıs, Kıbrıs Postası, Hakikat ve Star Kıbrıs aynı manşeti attı, aynı ön sayfa haberlerini kullandı, aynı sürmanşeti paylaştı…
Bunların sırası bile farklı değil. Sadece gazetelerin logoları farklı. Resmen üniforma giydirilmiş gazetelere ve esas duruşa geçmişler…
Belli ki AKP ya para ile yada zorla kontrol altına almış patronlarını…
Bu rezilliktir, iğrençtir, çok seslilik, çok renklilik, fikir-düşünce ve ifade özgürlüğüne saldırıdır…
Buraya kadar tamam…
Ancak şunu da akılda tutalım, bu utanç verici fiil; bu gazetelerde çalışan emekçilerin kabahati değildir.
Onların, bu rezilliği durdurmak gibi bir imkanları, seçenekleri yok. Ya boyun eğecekler, yada işsiz kalacaklar… her iki tutumu da alacak olanlar olacaktır…
Mesele şu ki, onları ve bu virüs yayıldıkça aynı dertten muzdarip olacak diğer basın emekçilerini bu iki felaket senaryosu ile baş başa bırakmamalıyız.
Gazeteleri boykot etmek bir çözüm değil. Çözüm, emekçiyi güçlendirmekten geçer…
Emekçinin “hayır” diyebilme iradesi örgütlü olmaktan gelir. Sendika basın özgürlüğünün, basın emekçisinin özgürlüğünün de teminatıdır.
Münür Rahvancıoğlu
Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri