Girne Akçiçek Hastanesi’nde uzun bir süredir yaşanan dahiliye doktoru eksikliği yüzünden bir hastanın hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun yaptığı açıklama, hükümetlerin özel hastanelere teşvik amacı ile devlet hastanelerinde bilinçli olarak yaptığı ihmalkarlık ve bunun sonuçlarını gözler önüne serdi.
Kıbrıs Gazetesi’nden Elmas Tokay’ın haberine göre;
Mide kanaması geçiren Ergüç Özaydın isimli hastanın dahiliye doktoru eksikliği nedeniyle yeterli müdahale yapılamadan Lefkoşa’ya sevk edilmesi sırasında ölmesiyle ilgili konuşan Bakan Sucuoğlu, devlet hastanelerindeki doktor eksikliğine işaret etti. Sucuoğlu ayrıca, daha önce de yaşanan bu sorun yüzünden hasta kayıpları ve hasta mağduriyetleri olduğunu söyleyerek, hükümetlerin özel hastanelere teşvik için halkın canı pahasına kamusal sağlık hizmetlerini ihmal ettiğini ortaya koymuş oldu.
“Özlük Hakları Yenilenmeli”
“Acı ama gerçek ve halk bunu bilmeli” diyen Sucuoğlu, Girne Akçiçek Hastanesi’ndeki doktor eksikliğinin de geçici olarak çözüldüğünü söyledi. Sucuoğlu, kalıcı bir çözüm için, doktorlarla ilgili özlük haklarının yenilenmesi gerektiğini ve bunun da yeni mali bütçeyle yürürlüğe gireceğini savundu.
Girne Akçiçek Hastanesi’nde hizmet alımı yapılan doktorun ameliyat olduğunu ve bu nedenle iki nöbettir hastanenin boş kaldığını kaydeden Sucuoğlu, bu doktorun sağlığına kavuşacağı güne kadar Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden bir doktorun Girne’ye giderek takviye vereceğini söyledi.
“Maaş Sıkıntısıdan Ötürü Müracaat Eden Yok”
Faiz Sucuoğlu göreve geldiği günden itibaren bu konudaki eksikliği dile getirdiğini savunarak, gazetelere ilan vererek münhal açtıklarını hatırlatarak, münhale hiç kimsenin müracaat etmediğini söyledi. Sucuoğlu, bunun yaşanan maaş sıkıntısı nedeniyle bu durumun ortaya çıktığına dikkat çekti.
(Sayı:47/2010 Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na göre doktorların (kamu hizmetine başlayacak olan tüm çalışanların) başlangıç maaşı oldukça düşük. Bu nedenle özelde veya yurt dışında çok daha yüksek ücretlerde iş bulan doktorlar devleti tercih etmiyor.)
Sorun yıllardır sürüyor
Sağlık bakanı Sucuoğlu, ülkede sadece dahiliye alanında değil, daha birçok alanda doktor sıkıntısı yaşandığını vurgulayarak, bunun yıllardır süren bir sorun olduğunu kaydetti. Sucuoğlu, daha önce de bu sorun yüzünden hasta kayıpları ve hasta mağduriyetleri yaşandığına dikkat çekti.
Sucuoğlu’nun açıklamaları, gelmiş geçmiş Hükümetlerin sağlıkta özel hastanelere teşvik amacıyla geliştirdiği ihmalkarlık politikasının bedelini, halkın canıyla ödediğini ortaya koyuyor.