Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Bağımsızlık Yolu ve Baraka Kültür Merkezi, Emek İş’in grevine destek belirtti.
“Sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması elzem bir gereklilik”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Bağımsızlık Yolu ve Baraka Kültür Merkezi temsilcilerinden oluşan bir heyet bugün, Emek İş’in Haspolat Arıtma Tesisi’nde sürdürdüğü grev yerini ziyaret ederek destek belirtti. TDP, Baraka ve Bağımsızlık Yolu’nun sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması yönünde mücadele verdiği, Meclis’e Yasa Önerisi sunduğu ve imza kampanyası başlattığı bir dönemde, tam tersine özel bir iş yerinde sendikalaşma yönünde adım attığı gerekçesiyle sendika temsilcisinin işine son verilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
TDP, Baraka ve Bağımsızlık Yolu tarafından konuyla ilgili olarak yapılan ortak açıklamada, Haspolat’ta yaşanan gelişmelerin üzüntü ve endişe içinde takip edildiği belirtildi, sendikalı olduğu için bir işçinin işine son verilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin, sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasının elzem bir gereklilik olduğuna dikkat çekildi.
12 kişinin yaptığı görevin dört günden beridir 1 kişi tarafından yapılmaya çalışıldığını, bunun da hem söz konusu kişinin sağlığı, hem de olası risk açısından ciddi tehlike içerdiği belirtilen açıklamada, “İşletmenin inadı, halk sağlığı için ciddi tehdit yaratıyor” ifadeleri kullanıldı. Yoğun metan gazı barındıran tesiste yaşanan krizin, tesisin işleyişini aksatarak bölge ve halk sağlığını tehdit edebilecek potansiyelde bir güvenlik sorunu yaratabileceğine vurgu yapılırken, hem söz konusu kişinin sağlığına zarar gelmemesi, hem de olası iş kazalarının önlenmesi adına çok ivedi adım atılması gerektiği, bu noktada da en büyük görevin ilgili bakanlığa düştüğü kaydedildi.
“Yasa Önerisine ret verenler…”
TDP ve Bağımsızlık yolu tarafından hazırlanarak Meclis’e sunulan, özel sektörde zorunlu sendikalaşmayı öngören İş (değişiklik) Yasa Önerisinin ivedilikle görüşülmesi talebinin Meclis’te UBP-DP ve bağımsız milletvekillerinin oylarıyla reddedildiği anımsatılan açıklamada, “Bu yasa ile özel sektör çalışanlarının geleceği patronların iki dudağı arasından kurtulacak, özel sektördeki sömürüye dur denilebilecek ve en önemlisi kendilerine örgütlenme hakkı tanınacaktı. Sunulan yasamız hala daha meclisin gündeminde olup ivediliği olmadığından Meclis’in tozlu raflarına kaldırılmıştır” denildi.
Yasanın ivedilikle görüşülmesi ve onaylanmasının elzem olduğunun yaşanan bu olayla bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekilen açıklamada, konuyu ivedi olarak gündeme alıp gerekli adımları atmanın tüm milletvekillerinin sorumluluğu olduğu belirtildi.