Carşamba günü saat 16’da Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Silahlı Kuvvetlerine ve bölgedeki cihatcılardan oluşan Suriye Milli Ordusu’na savaş emri ile başlayan ve “Barış Pınarı” ismi verilen operasyonda üçüncü güne girildi.
Hem Türkiye’de hem de Kuzey Suriye’de (Rojava) sivil ölüm haberleri ve gariban çocuklarının çatışmalarda ölüm haberleri ile geçen 3 günlük sürede operasyona yönelik açıklamalar operasyonda bir ilerleme kaydedilmediğini gözler önüne sererken, “Operasyonun Türkiye halklarının değil, AKP’nin bekasına yönelik mi?” sorusunu akıllara getiriyor.
Resmi olarak Türkiye’ye yönelik terör saldırılarına karşı önleyici bir saldırı olarak tanımlanan ve Suriye ile geçmişte yapılan Adana Mutabakatı da referans gösterilerek “terörle” mücadele hedefi ile sunulan operasyonda AKP’den gelen açıklamalar ise farklı bir tablo çizdi.
Operasyon ve AKP İçi Motivasyon
AKP’ye yakınlığı ile bilinen Hürriye Gazetesi yazar Abdulkadir Selvi’nin dünkü operasyonu değerlendiren yazısında AKP milletvekilleri arasında yaşanan yeni parti tartışmalarını refere ederek, “Önceden bir araya geldiklerinde AK Parti’yi konuşuyorlardı. Dün kuliste kulak kabarttım, o psikolojiyi üzerlerinde atmışlar atmışlar, operasyonu tartışıyorlardı” ifadelerini kullanması dikkat çekti.
Ayrıca, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP ve İyi Parti’nin oluşturduğu muhalefet bloğu olan Millet İttifakı’na yönelik sarfettiği “Adı Millet İttifakı ama milletten nasibini almamış ittifakın zayıflaması, parçalanması çok çok önemli.” açıklaması da operasyonun iç motivasyonla olan bağını akıllara getiriyor.
Operasyon Öncesi AKP’nin Durumu
Tarihindeki en büyük seçim yenilgisini geçtiğimiz aylarda başta Ankara, Adana ve İstanbul olmak üzere pek çok büyükşehir belediyesini kaybederek yaşayan AKP’de “Barış Pınarı Operasyonu” başlamazdan hemen önce kamuoyu yoklamalarının SOS vermesi ve güvenilir araştırma şirketlerinden KONDA’nın Genel Müdür Bekir Ağırdır’ın geçtiğimiz günlerde AKP’nin çekirdek oyunun yüzde 30’a düştüğünü vurgulaması da dikkat çekti.
AKP’nin Beka Operasyonu mu?
AKP açısından bölünmenin ve çöküşün ufukta göründüğü bir dönemde başlatılan operasyon, AKP çevrelerinden yapılan açıklamalar ile birleşince operasyonun halkların değil, AKP’nin bekası için yapıldığı fikri de ön plana çıkıyor.
Türkiye’nin Suriye ile uzanan sınırının büyük bir kısmında çatışmalara sebebiyet veren, Türkiye içerisine düşen bombalarla sınırın Türkiye tarafını da savaş alanı haline getiren, hali hazırda sivil ölümleri ve şehit haberleri ile gündeme gelen operasyonunun, özellikle cihatçılardan oluşan Suriye Milli Ordusu’na verilen destek sonrasında, Türkiye için Pakistan’ın Afganistan müdahalesi* sonrası yaşadığına benzer bir etki yaratması olasılığı ise en tedirgin edici olasılık olarak ön plana çıkıyor.
- Sovyetler Birliği Afganistan işgali döneminde (1979-1989) Afganistan’daki cihatçılaran yana tavır alarak bölgedeki cihatçı örgüt Taliban’ı destekleyen ve savaşa müdahil olan Pakistan yönetimi günümüzde Taliban’ın ülkesinde de güçlenmesi ile kendi ülkesini çatışmaların içine sürüklemiş ve Paksitan’ın başkenti İslamabat’ın dahi patlayan bombalarla savaş alanına dönmesi sonucu ile yüzleşimiştir. Son 15 yılda Taliban ile Pakistan arasında yaşanan çatışmalarda yaklaşık 10 bin Pakistan askeri, 30 bin sivil hayatını kaybetmiştir.