ADL Özel
Her sene aralık ayı geldiğinde hükümetleri telaşlandıran, kamu emekçisinin 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nden beri hakkı olan paradır on üçüncü maaş. İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde haftalık olarak ödenen çalışanlar, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda aylık olarak ödenmeye başlarlar. Ama uygulama hayata geçirildikten kısa bir süre sonra yanlışlığı anlaşılır. Bu yanlışlık ise şöyledir; 1 yıl 52 haftadır. 1 ay ise 4 haftadır. 1 yıl 12 ay olduğuna göre 12×4 eder 48 hafta. Bu sonuca göre çalışanların haftalık ödenme sisteminden aylık ödeme sistemine geçişte 4 hafta kayıpları olmaktadır. Bundan dolayı çalışanların kaybını önlemek için 1 aylık ek maaş verilmektedir. Bu da yasaya göre yılın son ayı olan aralık ayında gerçekleşmektedir. Bu ek ödenek yasallaştırılırken de ikramiye olarak geçmektedir. Yani bu düzenleme ile haftalık ödenen bir emekçi ile aylık ödenen emekçinin eşit maaş alması öngörülmektedir. Bu uygulama sadece kktc’de değil Kıbrıs Cumhuriyeti’nde de yürürlüktedir.
Öte yandan CTP’li çevreler ise kazanılmış bir hak olan on üçüncü maaş ikramiyesini, “Türkiye’ye suyun yönetimi ile ilgili karşı çıktık, parayı kesti, on üçüncü maaş mı suyun yönetimi mi” şeklinde algı operasyonu yaparak sosyal medya ortamında tartıştırarak, konuyu ” on üçüncü maaşı isteyenler bağımsızlığımıza sahip çıkmıyorlar”a çekmeye çalışıyorlar.
Oysa yukarıda da görüleceği gibi on üçüncü maaş, aslında emekçinin aylık ödenmesi sonucu kaybettiği maaşının, yani emekçinin alın terinin karşılığıdır.