Girne’de 30 Aralık sabahı 37 yaşındaki Akile Nacisoy’un Girne Özel Hastanesi’nin arka tarafında ölü bulunmasının ardından Nacisoy’un ailesi, polisin derin bir soru soruşturma yapmadan, ölümü intihar diyerek geçiştirdiği iddiasında bulundu. Nacisoy’un ailesi polisin derinlikli bir soruşturma yapmasını isterken, olayla ilgili herhangi bir bilgisi olan vatandaşları da Girne Merkez Karakolu’na giderek gönüllü ifade vermeye çağırdı.
Girne Aşık Veysel Sokak, Kali Apartmanı’nda yaşayan 37 yaşındaki Akile Nacisoy, 30 Aralık sabahı 3’üncü kattaki evinin balkonundan aşağıya düşmüştü.
Yaşanan olayın ardından polis, ifadesini almak üzere Nacisoy’un eşi Yaşar Akdoğan’ı polis merkezine götürmüş, alınan ifadenin ardından Akdoğan’ı serbest bırakmıştı.
Akile Nacisoy’un çocuklarının psikolog eşliğinde verdikleri ifadelerde, ortaya çıkan ‘şiddete maruz kalma’ yönünde güçlü iddiaların ardından Yaşar Akdoğan’a ‘şiddet tehditi ve darp’ davası okunup serbest bırakılmış, Nacisoy’un iki çocuğunun velayeti Aile Mahkemesi’nde ara emri alınarak anneanneye verilmişti.
“Soruşturmaya Katkı Koyabilecek Bilgiye Sahip Olan Herkes Girne Karakoluna Giderek Gönüllü İfade Vermeli”
Girne’de 30 Aralık’ta ikamet ettiği dairenin balkonu altında ölü olarak bulunan Akile Nacisoy’un ailesi bugün basın toplantısı düzenleyerek, konuyla ilgili yürütülen soruşturmaya katkı koyabilecek bilgiye sahip olan herkese Girne Merkez Karakolu’na giderek gönüllü ifade vermeleri çağrısı yaptı.
Adalet arayışlarına destek istediklerini belirten aile, kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmamasını, “ev içi şiddetin kavga olarak geçiştirilmemesini” istedi.
Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nde yapılan basın toplantısına Akile Nacisoy’un erkek kardeşi Tolga Nacisoy, kız kardeşi Nesil Nacisoy ve ailenin avukatı Mine Atlı katıldı.
“14 Yıl Boyunca Eşinden Şiddet Gördü.. Polis Olayı Ortaya Çıkarmak İçin Çaba Sarfetmek Yerine, Olayı İntihar Olarak Kabul Etti”
Basın açıklamasını okuyan Tolga Nacisoy, ablasının 14 yıl boyunca eşinden şiddet gördüğünü iddia etti.
Otopsi sonucunda ve tanıkların açıklamalarında, olayın intihar olmadığını gösteren bazı öğeler bulunduğunu iddia eden Tolga Nacisoy, “polisin intihar dışında bir olasılık olmadığını” söylediğini, tek istediklerinin polisin etkin ve derinlikli bir soruşturma yürüterek olayı aydınlatması olduğunu belirtti.
Polisin olayı ortaya çıkarmaya yönelik çaba sarf etmektense, ölümü, intihar olarak kabul ettiğini savunan Nacisoy, ablasının kocasının tutuklanmamasını, sadece ‘hafif darp ve şiddet tehdidinde bulunma’ suçlarına ilişkin dava okunmasını da eleştirdi.
“Şiddet Mağduru Kadınlar İlk Kez Ölmüyor.. Bu Son Olsun İstiyoruz”
Ülkede binlerce kadının eşi tarafından şiddet gördüğünü, şiddet mağduru kadınların yaşamının ölümle sonuçlanmasının ilk kez yaşanmadığını söyleyen Nacisoy, “Biz bu son olsun istiyoruz. Ablam Akile Nacisoy’un isminin tarihe karışmasına müsaade etmeyeceğiz. Kimse ablamın yaşadıklarını yaşamasın diye, adalet yerini bulsun diye ailece kenetlenip mücadele edeceğiz. Bu mücadelede sizlerin de desteğine ihtiyacımız var” dedi.
Akile Nacisoy’un ölüm sebebinin henüz belli olmadığını söyleyen Nacisoy, “Belli olmayan bir ölüm sebebine intihar deyip geçmeyin. Biz nasıl cinayet demiyoruz, siz de intihar demeyin” ifadelerini kullandı.
Tüm halka çağrı yaparak, adalet arayışlarına destek isteyen Nacisoy, olay anı, günü ve öncesinde soruşturmaya yararı olacak herhangi bir bilgiye sahip kişilerin Girne Merkez Karakolu’na giderek gönüllü ifade vermelerini istedi.
Kadın Cinayetlerinde Sorumluluk Gelmiş Geçmiş Tüm Hükümetlerin
Ülkemizde hükümetlerin kadın sığınma evi konusunda görevlerini yerine getirmemesi, aile içi veya her türlü kadına yönelik şiddeti önlemek ve şiddete maruz kalan kadınlara geçici koruma sağlamak gibi sürekli bir devlet politikasının olmaması yaşanan bu gibi şüpheli kadın ölümlerinin ve kadın cinayetlerinin sorumluluğunu gelmiş geçmiş tüm hükümetlere yüklüyor.
Öte yandan Sosyal medyada ise, Akile İçin Adalet isimli bir sayfa açılarak, Akile Nacisoy için adalet arayışında halktan destek isteniyor.