Kıbrıslı Türklerde futbolun 1900’lü yılların başına kadar giden bir geçmişi yani mazisi vardır.
Mazimiz eskilere dayanır yani…
Çocuklara futbolu sorsanız; Messi, Ronaldo, Fenerbahçe, Galatasaray…
Gençler daha meraklı ama ülkemizdeki futbol maçları ikinci, üçüncü konu bile değildir. Sıklıkla Türkiye ligleri ve Avrupa kupaları izlenmektedir. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kadroları ezberden bilinmektedir. Okullarda futbol rekabeti; başka coğrafyaların takımları üzerinden şekillenmektedir. Ancak somut değil bu, elle tutulamamakta, gözle görülememekte, stada girilmemektedir. Kıbrıs’tan futbol emekçileri ayni mahalleden bile olsa bilinmemekte, Türkiye’nin yıldız futbolcuları tek tek bilinmektedir. Orta yaşı bulanlar için Kıbrıslı futbol efsaneleri; bir Galliga, bir Sevim Ebeoğlu, bir Zihni, ismen bilinir. Hayallerden ötededir, soyuttur devamları yoktur. En şanslılarımız orta yaşı geçeli epeyi olmuştur. Onlar için Kıbrıslı Türk futbolunun mazisi somutta vardır. Futbol toprak sahalarda elle tutulan, gözle görülen bir gerçekliktir. Onlar için şampiyonluklar şampiyonluk, yenilgiler yenilgidir. Atılan goller haftalarca konuşulur; verilen penaltılar, vurulan şutlar aylarca anlatılırdır.
Yıldızları yıldızdır: Kıbrıslı Elen, Kıbrıslı Türk veya Kıbrıslı Ermeni olsun koşarken, pas verirken, şut atarken futbol kitleleri bir Kıbrıslı’dan efsane yaratmıştır.
Belki para tüm dünyada futbolun paylaşımını, dayanışmasını yani ruhunu satın almakta çok önemli adımlar atmıştır. Ama sermaye ve paranın futbolu endüstri haline getirmesi yüreklerdeki ruhu bitiremez.
İki taşla tek kale oynadığımız mahalledeki futbol yüreklerden gidemez. Bunun bizde yarattığı heyecanı ülkemizin her noktasında varedebilmeliyiz. Ülkemizde futbolun mazisi vardır. Efsane olmuş takımları, şampiyonlukları ve futbolcuları hayattadır ve ayaktadır.
Geçtiğimiz haftasonu Yenicami 30 yıl aradan sonra lig şampiyonu oldu. Lefkoşa sokaklarındaki etkisi Türkiye takımlarının herhangi birinin yarattığı kadar dahi olamadı.
Yenicami Ağdelen Kulübü mazisine ve altıncı kez yaşadığı şampiyonluğa rağmen, okullarda, işyerlerinde, evlerde ve kahvelerde Kıbrıslı Türkler arasında Türkiye’deki üç büyükler kadar konuşulmadı.
Sadece tek bir noktaya değinerek yeni nesillerin dikkatini toplayalım. 1902’de Kıbrıs’ta resmi olarak futbol oynamaya başladık. İlk Kıbrıslı Türk futbol kulübü ise 1907’de Lefkoşa Osmanlı Futbol Cemiyeti ismiyle kuruldu.
Bu ülkede futbolun mazisi vardır. Ancak kendi ülkemizde, kendi sahamızda, kendi kulübümüzün maçına sahip çıkarsak devam edecektir.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.