Zonguldak’ta 9 gündür yerin altında açlık grevi yapan maden işçileri desteğe gelenlerin polis barikatı ile engellenmesinin üzerine, maden ocağına müdahaleyi önlemek için ocağın girişinin tavanını çökerterek kendilerinin dışarı ile bağlantısını kesti
Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik firmasına kayyım atanmasının ardından ücretlerini alamayana işçilerin başlattığı açlık grevi eylemi 9. gününde devam ediyor. Bugün (26 Mayıs) CHP heyetinin işçilerinin eylemini ziyareti sırasında ocağa alınmaması ve polis barikatı ile karşılaşmamanın ardından, işçiler tepki olarak ocak girişini ocağın girişinin tavanını göçürerek dışarı ile bağlantılarını kesti.
Aileler ile birlikte ocak önünde bekleyişini sürdüren işçi temsilcisi 13 yıllık maden işçisi Cemal Akın, maden ocağın tavanın yıkılmaması için 5-6 metrelik aralıklarla kullanılan destek kalaslarının eylem yapan işçiler tarafından sökülerek maden ocağının girişinin tamamen kapatıldığını ve işçilerle iletişimin kesildiğini aktardı. Ocağın havalandırmasını kontrol eden ve gaz ölçümü yapan tahsiliye (güvenlik) ekibinin de içeri giremediğini belirten Akın, işçilerin sağlık durumlarından endişe ettiklerini ifade etti.
Aileler, diğer işçiler ve milletvekilleri engelleniyor!
Maden işçilerinin ocak içerisindeki eylemi sürerken, polis madenin bulunduğu alanı barikatlarla çevirerek ailelerin ve diğer işçilerin madene girişini engelledi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş’ın yanı sıra CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya işçilerle görüşmek maden ocağının önüne geldi.
Maden ocağının önüne gelen CHP heyeti, maden önünde bulunan polisin barikat engeliyle karşılaştı. Burada engeli aşarak madene inmek isteyen milletvekillerine polis izin vermedi. Kısa süreli tartışma arbedeye dönüştü. İlk barikatı aşan vekiller, polislerin engeliyle karşılaştı. Yaşanan arbede sırasında geride bulunan diğer partililer ve işçi yakınları barikatı zorladı.
Arbede sonrası alınan izinle madenin girişine gelen CHP heyeti, ocağın girişine 10 metre mesafeden işçilerle görüştü. İşçilerle görüşmelerini aktaran CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Eylemin daha fazla sürdürülmemesini istedik. Emniyet Müdürü ve Vali kendi inisiyatiflerini kullanarak işler yapıyorlar. Gerekli mercilere soruşturma açacağız. Biz her zaman emekçinin yanındayız” dedi.
Bu arada, işçilerden Recep Çayırlı madende fenalaştı. Kocasının fenalaştığı haberini alan eşi ise gözyaşlarına boğuldu. Ambulansa alınan Recep Çayırlı, eşinin de ambulansa bindirilmesi ile hastaneye götürüldü.
Eylemdeki işçilere ödeme yok!
Kaçak olarak işletildiği anlaşılan maden ocağı şirketi ile ilgili bugüne kadar hiçbir yaptırımı olmayan Valilik, beş aydır maaşlarını alamadıkları için direnişe geçen işçileri hedef aldı. Alacakları olan işçilere avans ödeneceği konusunda Valilik tarafından yapılan açıklamada, maden işçilerinin eylemi ‘hukuksuz’ olduğu ifade edilirken eylemi sürdüren işçilere ödeme yapılmayacağını duyurdu. Valilik basın bürosundan yapılan açıklama ise şöyle:
Sayın Valimizin EREN ENERJİ A.Ş. Genel Müdürü Sayın Emir EREN’le yaptığı görüşme neticesinde; El konulan şirkete ait kömür stoğu bedelinin yarısının avans olarak ödenmesi hususunda mutabık kalınmıştır. Yapılan operasyonlar sonucunda ortaya çıkan ve paralel örgüte müzahir şirketlerin mağdur ettiği anlaşılan işçilerimize ödenmek üzere kayyımların yönetimindeki şirket idaresine söz konusu avans aktarılacaktır.
Halen 15-20 kişi arasında olduğu ifade edilen ve hukuka aykırı biçimde ocağı işgal yoluyla eyleme devam eden işçiler hariç, diğer işçilere çözüm çabamızın ve iyi niyetimizin göstergesi olmak üzere, yarın sabahtan itibaren eşit olarak ödeme yapılmasına başlanılacaktır.
İlgili haberler: Madenciler yer altında açlık grevinde