Beyrut Limanı‘nda gerçekleşen patlamanın ardından başlayan protestolar devam ediyor. Halk tedbirsizliği sebebiyle patlama yüzünden hükümeti sorumlu tutuyor. Eylemlerin sonucunda Lübnanlı iki bakan ve altı milletvekili ise istifa etti.
4 Ağustos günü içerisinde 2 bin 700 tonluk amonyum nitratın bulunduğu depoda meydana gelen patlama en az 158 kişinin hayatını kaybetmesine, 6 bin kişiden fazlasının yaralanmasına ve 300 binin üzerinde kişinin evinden olmasına sebep olmuştu.
Polis göstericilere şiddetli bir şekilde müdahale ediyor. Bariyerleri aşarak hükümet binasına girmek isteyen protestoculara yoğun miktarda biber gazı kullanıldı.
İki bakan istifa etti
İstifa edenler arasında hükümetin reform beklentilerini gerçekleştiremediğini belirten Lübnan Enformasyon Bakanı Manal Abdussamed ve Çevre Bakanı Demianos Kattar yer aldı.
Çevre Bakanı Danışmanı Saad İlyas, AA muhabirine verdiği demeçte, Çevre Bakanı Damianos Kattar’ın istifa kararını Başbakan Hassan Diyab‘a ilettiğini belirtti. İlyas, Kattar’ın istifa kararından vazgeçmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Polis göstericilere şiddetli bir şekilde müdahale ediyor. Bariyerleri aşarak hükümet binasına girmek isteyen protestoculara yoğun miktarda biber gazı kullanıldı.
Sokaktaki mücadeleye katılmak için istifa etti
Öte yandan Beyrut Limanı’ndaki patlama nedeniyle 1 milletvekili daha görevinden istifa etti. Bağımsız milletvekili Mişel Muavvıd, düzenlediği basın toplantısında, “Hükümetin düşürülmesi ve erken seçimlerin yapılması için Lübnanlılarla birlikte sokaktaki mücadeleye katılmaya ve meclisteki görevimden istifa etmeye karar verdim” dedi.
Uluslararası soruşturmayı kabul etmeyen bir yönetim ve sistemle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Muavvıd, hükümetin istifa etmediğine ve meclisin toplanmadığına dikkati çekti.
İfram istifasını geri çekti
Daha önce istifa ettiği duyuran Lübnanlı bir diğer milletvekili Nimet İfram ise televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Meclis’e, görev süresini kısıtlayacak bir kanun çıkarması için 2-3 günlük süre tanıdığını ve istifasını geri çektiğini” belirtti. İfram, aksi taktirde istifa edeceğini aktardı.
Gün içerisinde Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed de görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Ayrıca bu süreçte 5 milletvekili de istifa kararını açıklamıştı.
Son istifalarla birlikte Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından istifa eden bakan sayısı 2’ye, milletvekili sayısı 6’ya yükselmiş oldu.
Hükümet devam ediyor
Başbakan Hassan Diyab ile bazı bakanlar toplantı yaptı. Lübnan Çalışma Bakanı Lemya Yemmin toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, hükümetin istifa etmesi yönünde bir karar alınmadığını söyledi. Sanayi Bakanı Imad Hubbullah da toplantı akabinde, “Hükümet direniyor. Çalışmaya ve halka karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz” dedi.
Uluslararası zirve
Yetkililer, patlamanın 15 milyar dolarlık bir zarara yol açtığını belirtiyor. Pazar günü internet üzerinden bir zirve gerçekleştiren dünya liderleri de Beyrut Limanı’ndaki patlamanın etkilerinin giderilmesi için yardım sözü verdi.
Zirveye Fransa’nın yanı sıra diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD, Çin, Rusya, Mısır, Ürdün ve İngiltere de katıldı. Ayrıca Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Kızılhaç da zirvede yer aldı.
‘Toplanan yardım Lübnan halkını aktarılmalı’
BBC Türkçe’nin aktardığına göre toplantıda Lübnan ekonomisinin toparlanması için destek vermeye hazır olunduğu belirtildi ancak “zamanında önlem alınması gerektiği” vurgulandı.
Toplantı ardından yapılan açıklamada “Bu yardım, Lübnan halkı için doğru zamanda, yeterli ve ihtiyaçlara uygun biçimde olmalıdır” denildi. Ayrıca yardımın “azami verimlilik ve şeffaflıkla” Lübnan halkına doğrudan aktarılması gerektiği vurgulandı.
Zirvede Birleşik Krallık 5 milyon sterlinlik yardım paketine ek olarak 20 milyon sterlin daha yardımda bulunacağını açıkladı. BM, Lübnan’a kısa vadeli su ve gıda gibi acil yardım malzemeleri ile ve uzun vadeli yeniden inşaa faaliyetleri için 100 milyon dolar gerektiğini açıklamıştı.