10 çalışanı bulunan Li-Koop’ta 6 çalışan bayramlık ödeneklerinin performans düşüklüğü bahane edilerek verilmemesi ve kendilerine mobbing uygulanması sebebiyle sendikalaşma yolunu seçmeye karar vererek BASS sendikasına üye olmuşlardı.
“BASS’tan İstifa Et” Telkini
Li-Koop yönetimi ise, BASS sendikasıyla görüşmeler yaptığı süreçte, çalışanlara “dostane” bir şekilde bu sendikadan istifa etmelerini, BASS sendikasının güçlü bir sendika olmadığını, başka bir sendikaya üye olurlarsa sorun teşkil etmeyeceğini söylemişti.
Tehditle Koop-Sen’den İstifa
Bu sebeple 6 çalışan BASS sendikasından istifa edip Koop-Sen’e üye olmuştu. Ancak Koop-Sen’le Li-Koop yönetimi arasında görüşmeler yapılırken çalışanlara, işten çıkarılma tehdidi ile, Koop-Sen’den de istifa etmeleri dikte edilmiştiLi-Koop’ta Neler Yaşanıyor?
Kısa bir süre sonra Li-Koop yönetimi personelin bir çok hakkını geriye götüren, diken üzerinde çalışmasına sebep verecek bir yönetmelik dayatmış, barem artışlarını durdurmuş, bayramlık ödeneklerini çok cüzi miktarda alacakları şekilde düzenlemişti.
Yönetim yetkili Sendikadan Kaçıyor
Buna tepki olarak 4 çalışan yeniden BASS sendikasında örgütlenmek üzere başvurmuştu. Li-Koop yönetimi, BASS’ın Sendikalar Mukayyitliğince yetkili sendika olduğu belgelenmesine rağmen, BASS sendikasıyla Toplu İş Sözleşmesi yapılacağı sürece kayıtsız kalmış ve sendikanın görüşme taleplerini karşılıksız bırakmıştı.
Li-Koop yönetimi, BASS sendikasını devre dışı bırakmak için kendi uygun gördüğü sendika olan Çağ-Sen’le imzalamak üzere TİS hazırlatmış (ki bu TİS kendi yönetmelikleriyle bire bir uyuşan bir sözleşmedir) ve daha önce sendika konularına hiç karışmamış olan 5 personeli Çağ-Sen’e üye yapmıştı.
Çağ-Sen’de Örgütlen Baskısı
Diğer çalışanlara ise, Çağ-Sen’de örgütlenmeleri için baskı uyguladığı gelen bilgiler arasında. Öte yandan, BASS sendikasının iki üyesini baskıyla ve işten çıkarma tehdidiyle sendikadan istifa ettirmeyi başarmıştı.
Mahkeme Kararına Rağmen…
Mahkemenin BASS sendikasının Li-Koop’ta yetkili sendika olduğunu ve Çağ-Sen’in hiçbir yetkisi bulunmadığını vurgulayan kararına rağmen, Li-Koop yönetimi ve Çağ-Sen “En çok üyeye sahip sendika” ifadesini dillerine dolayarak mahkeme kararını göz ardı etmişlerdi.
Ayrıca Çağ-Sen, Li-Koop yönetimi ile uzlaşıya varamadıkları gerekçesi ile grev yaptıracağını duyurduktan sonra Li-Koop yönetimi ile göstermelik bir uzlaşı sağlamış, protokol imzalayıp personelin haklarına kavuştuğunu iddia etmişti.
Özel sektörde sendikalaşmanın elzem olduğu bir dönemde bunların yaşanması, dürüst ve güler yüzlü hizmet veren Li-Koop’un adının yönetimsel hatalarla yıpratılmasına yol açıyor.