TC ve kktc arasında yapılan su temini protokolü çerçevesinde geçiş dönemi için belediyelere Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından ton başı 2.3 TL’den su temin edilmesi konusu ile ilgili dün Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi’nde bir oylama yapıldı .
Oylamada 11 üye ret oyu verirken, 8 üye evet oyu verdi. CTP’li Belediye Meclis üyelerinin tamamı olan 8 kişi ve tek YKP’li üye ile birlikte, 2 TDP’li üye de “Hayır” oyu kullandı. “Evet” oyları 3 TDP, 4 UBP ve bir bağımsız şeklinde oldu. Toplantıda LTB Başkanı Mehmet Harmancı oy kullanmazken, oylamada CTP-YKP ekseninde “Hayır” oyu kullanan TDP’li meclis üyelerinin Meryem Ekinci ve Mine Atlı olduğu, TDP MYK kararı doğrultusunda “Evet” oyu kullanan TDP’li meclis üyelerinin ise Özmen Birinci, Çelen Çağansoy ile Alev Denizgil olduğu öğrenildi.
Oylanan Neydi?
Belediye meclisinde reddedilen öneri, protokol çerçevesinde ihale şartnamesi hazırlanıp özel şirket belirleninceye kadar geçiş dönemi boyunca Türkiye’den gelecek ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilecek-dağıtılacak- işletilecek olan suyun LTB tarafından alınmasıydı. Bilindiği gibi “Su Protokolü” ile ilgili tartışmalar sırasın toplumsal muhalefetin de savunduğu Türkiye’den gelecek olan suyun Tarım ve Doğan Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmesi, işletilmesi ve dağıtılmasıydı. Böylece mevcut durumda kamu tarafından sağlanacağı halde Lefkoşalı’nın temiz suya erişimi CTP ve YKP oyları ile engellenmiş oldu.
CTP’li 8 belediye suyu alıyor
Geçiş dönemi boyunca Türkiye’den gelecek ve kamu tarafından yönetilecek suyun, Lefkoşa’daki alımına “Hayır” diyen üyeler ise gerekçeleri bakımından iki kampa ayrılıyor. CTP’li üyeler 2.30 TL’den olan su alımının yüksek olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan YKP eksenindeki üyeler ise geçiş döneminde kamudan su alımına “Özelleştirmeye Onay” anlamına geleceğini iddia ederek karşı çıkıyorlar. CTP’ye bağlı 8 belediyenin aynı fiyattan aynı suyu, aynı koşullarda almak yönünde karar üretmiş olması ise Lefkoşa’daki “Yüksek Fiyat” gerekçesinin samimiyeti konusunda kuşkulara sebep oluyor. Üstelik CTP’li belediye meclis üyeleri, Lefkoşa dışında kendi yönetiminde olmayan belediyelerde de 2.30TL’lik fiyata onay vermiş durumda.
Diğer yandan “Özelleştirmeye Onay” vermemek için “Hayır” dediğini söyleyen 3 belediye meclis üyesi, kamu tarafından alınıp kamu tarafından belediyelere ulaştırılacak olan ve Su Platformu döneminde toplumsal muhalefet bileşenlerince de talep edilmiş olan uygulamanın nasıl bir özelleştirme olacağını net olarak izah edemiyorlar. Tüm bunlar Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çıkan “Hayır” kararıyla, esas hedeflenenin LTB Başkanı Harmancı olduğu kuşkularını kuvvetlendiriyor.
Harmancı: Kaliteli ve Kesintisiz Su Veremediğimiz İçin Rahatsızım
Lefkoşalıya kaliteli ve kesintisiz su veremediklerinden ötürü duyduğu rahatsızlığı belirten Harmancı, tüm tarafların akıl yolunda ortak bir noktaya varabilmesi, belediyenin mevcut suyun kullanılmasından dolayı yaşadığı problemlerin aşılabilmesi ve ilgili mercilerin tüm tarafların hassasiyetlerini yeniden değerlendirmesi konusunda her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunun altını çizdi. Harmancı, “LTB Meclisi’nde yer alan 2 TDP’li ve 1 YKP’li üye, bunun bir özelleştirme başlangıcı olabileceği düşüncesi ile ret oyu kullanmıştır. 8 CTP’li üye ise fiyatın yüksek olması nedeni ile ret oyu kullanmıştır. Ancak diğer belediye meclislerinde oybirliği ile suyu 2.30 TL’den satın alma kararı alıp Belediye Başkanına yetki veren 8 CTP’li belediye varken ve birçok belediye meclisinde oybirliği ile kararlar alınırken, LTB Meclisi’ndeki oylamada farklı yönde (suyun 2.30 TL’den alınmasına) oy kullanılmasını anlamlandırabilmek mümkün değildir” dedi.