Latin Amerika’da Kadınlar Kürtaj Yasağına Karşı İsyanda

Kürtaj yapan kadınların ve onlara yardım eden sağlık görevlilerinin altı yıl hapis ile cezalandırıldığı Latin Amerika ülkelerinde kadınlar, ilk aşama tecavüz sonucu hamilelik, anne ve bebeğin hayatının tehlikede bulunması ya da ceninde sakatlık gözlenmesi durumları olmak üzere kürtajın yasallaştırılması talebi ile kürtaj yasağına karşı mücadele ediyor.

Evrensel’in haberine göre; Kürtajın yasak olduğu Latin Amerika ülkelerinden Şili’de her yıl 60 bin ile 300 bin kadının 2 bin dolar karşılığında yasa dışı kürtaj yaptığı tahmin ediliyor. Yasa dışı kürtaj yapan kadınlar hayatlarını kaybetme veya beş yıl hapis cezası riskini göze almak zorunda bırakılıyor. Kadın örgütlerinden Miles, kürtaj yasağına karşı mücadele ediyor. Şili hükümeti ise kürtajı belirli koşullarda serbest bırakan ve halkın yüzde 70’inin destek verdiği “Sağıtımsal Kürtaj” yasa tasarısını senatoya sundu. Fakat senatoda yapılan oylamada tasarı, kilisenin de desteğini alan tutucu ve sağcı partilerden Renevacion National, UDİ ve Democracia Cristiana’nın oyları ile reddedildi. Sağıtımsal kürtaj ülkede 1931 yılında serbest bırakılmasına rağmen Pinochet 1989 yılında kürtajı tamamen yasaklamıştı. Şili gazeteci Marisol Aliaga yaptığı açıklamada kadınların yasal olarak hiçbir koşulda kürtaj yapamadığını belirtti ve yasağa rağmen zengin kadınların özel kliniklerde gizlice kürtaj yaparken yoksul kadınların böyle bir şansı olmadığına dikkat çekti.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta da muhalefet partileri tarafından hazırlanan ve belli durumlarda kürtaja izin veren yasa tasarısı 5’e karşı 77 oyla reddedildi. Ülkede kürtaj yasağına karşı mücadele eden kadın örgütlerinden Centro de los Derechos de Mujeres, ülkede her üç saatte bir kadının tecavüze uğradığını ve tecavüz sonucu hamile kalan kadınların yüzde 17’sinin hayatlarını tehlikeye atarak yasa dışı kürtaj yaptığını belirtiyor.

Dominik Cumhuriyeti’nde ise cumhurbaşkanı belirli durumlarda kürtaj hakkı tanıyan yasayı veto etti. El Salvador’da kürtaj yaptıkları için yargılanan kadınların 49’u hapis cezası alırken, parlemento diğer Latin Amerika ülkelerindekine benzer belli durumlarda kürtaja izin veren yasayı kilisenin ve medyanın muhalefetine rağmen gündemine aldı.

(Evrensel)