ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı 2017 İnsan Ticareti Raporu, kktc’de insan ticaretine devlet yetkilileri tarafından gelir elde etmek adına yasal zemin hazırlandığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Raporda, kktc’nin insan ticaretini önlemeye yönelik tedbirler almadığı ve insan ticaretini engellemediği belirtildi.
187 ülkeyi kapsayan rapor, her yıl kktc’deki insan ticaretine yönelik gerçekleri ve alınması gereken önlemleri açıklıyor.
Öte yandan kktc insan ticaretini önlemeye yönelik aktif mücadele yürütmek yerine, insan ticaretine yasal kılıf hazırlayarak raporda en düşük kademe olarak bilinen Kademe 3’te yer almaya devam ediyor.
kktc’deki insan ticareti kurbanları için olan tek barınak 2016 yılında kapatıldı Raporda kktc’de insan ticaretini önlemeye yönelik yasa ve insan ticareti yapanlara verilen cezalar hakkında herhangi bir istatistiğin bulunmadığı belirtildi. Devletin yasal zemin hazırladığı insan ticareti kurbanlarına barınak, sosyal, ekonomik ve psikolojik hizmetlerin verilmediği de vurgulandı.
Raporun hazırlandığı sürede polisin gece kulüplerine baskın düzenlediği ve insan ticareti kurbanı olma ihtimali olanların tutuklandığı vurgulanırken, kktc makamlarının insan ticaretinin sağlanmasında suça iştirak ettiği ve polisin gece kulüplerinde çalışanların pasaportlarına ülkeye girerken el koyduğu belirtildi. Rapor insan ticareti kurbanları için olan tek barınağın 2016 yılında kapatıldığını belirtti.
Vergi kaynağı olarak görülen Gece kulüplerinde kadınlar fuhuşa zorlanıyor Gece kulüplerinde çalışan kadınların Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika’dan geldikleri, yapılan yasal düzenlemeler ve kktc yetkilileri tarafından verilen yasal izinle fuhuşa zorlandıklarına değinilen raporda, söz konusu gece kulüplerinin kktc’ye 20-30 milyon tl gelir vergisi ödediği belirtildi.
Sanayi, inşaat, tarım, ev işleri restoran, parekende sektörlerinde zorla çalıştırılan kadın ve erkekler; katı borç bağı, sınır dışı tehdidi, dolaşım kısıtlaması, insani olmayan yaşam ve çalışma koşulları aracığıyla kontrol ediliyor.
Çin, Pakistan, Filipinler, Türkiye, Türkmenistan ve Vietnam’dan ülkemize gelen ve ucuz işgücü olarak görülerek sömürülen emekçilere de raporda “işçi trafiği kurbanları” olarak yer verildi. Bir diğer sömürü kaynağı olarak da sömürüye karşı savunmasız olan Türkiye’den sezonluk olarak gelen işçiler ve ailelerinin olduğu belirtildi. Gece kulübü sahipleri üniversite öğrencilerini istihdam ediyor Türkiye’den öğrenci vizesi ya da üç aylık vize alarak ülkemize gelen kadınlara Lefkoşa, Girne, Mağusa’da fuhuş yapıldığına değinilirken,söz konusu kişilerin insan ticareti kurbanları olduğu ve cinsel istismara uğrama riskleri bulunduğu belirtildi.
kktc, 2016 yılında aralarında üniversite öğrencisi olan 1 314 konsomatris ve garson kadın için altı aylık çalışma izni verdi. Çalışma izni sahiplerinin daha çok Moldova, Fas ve Ukrayna uyruklu olduğu, bunları Beyaz Rusya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Paraguay, Rusya, Tacikistan, Tanzanya ve Özbekistan’dan geldiği belirtildi. Söz konusu kadınlarla sözleşme imzalayan gece kulübü sahipleri kadınların daha sonra yerlerini değişmesine izin vermediği belirtildi. “Gece Kulübü Komisyonu” işveren hakları ile ilgili broşür hazırlıyor Gece kulübü müşterileri arasında milletvekillerinin de olduğu, fuhuşun kağıt üzerinde kktc’de yasak olmasına rağmen gece kulüplerinde sömürülen kadınların cinsel yollarla bulaşan hastalıklara karşı iki haftada bir sağlık kontrolünden geçirilerek fuhuşa yasal teyid sağlandığı vurgulandı.
Polis ve hükümet yetkililerinden oluşan “Gece Kulübü Komisyonu”, ticari seks eylemleriyle ve kadınların zorla çalıştırılmasına karşı mücadele etmek yerine gece kulüplerine yasal zemin hazırladığı, işveren hakları ile ilgili broşürler hazırladığı belirtildi. Söz konusu komisyon ayda bir toplanarak İçişleri Bakanlığı’na işletme lisansları ve işçi kotaları hakkı da öneride bulunuyor. Raporda, insan ticareti kurbanları için kurulan telefon hattının “eğitimsiz bir operatör” ile yetersiz hizmet verdiğinde ve kurbanların bu hattın otoritelere bağlı olduğunu düşündükleri için aramaktan korktuklarına değinildi.
İnsan ticaretine yasal zemin sağlanıyor kktc’de insan ticaretini yasaklayan bir yasa olmadığına değinen rapor, Ceza Yasası’nda hayatını fuhuştan kazanma, zorla işçi çalıştırma ve fuhuşun teşvik edilmesinin yasak olmasına rağmen Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası ile insan ticaretine yasal zemin hazırlandığı belirtildi. Ayni zamanda yasa gece kulübü sahipleri, korumalar ve müşterileri için uygulanmadığı da belirtildi.
İnsan ticaretine yönelik bütçe ayırmayan kktc’de polisin kurbanları tanımak için eğitim almadığı ve insan ticareti kurbanlarının korunmadığına yer verildi. Tillerson’dan samimiyetsiz temenni Raporun tanıtımı esnasında konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson 21.yy’ın insan ticaretinin yapılan son yüzyıl olduğunu umut ettiğini ve bu yönde herkesin taahhüdü olduğunu belirtti.
Konuşmasında 20 milyon kişinin insan ticareti kurbanı olduğunu belirten Tillerson “Yapacak çok işimiz var ve dünyadaki hükümetlerinde yapacak çok işi var” dedi. ABD Dışişleri Bakanı ve Exxonmobil CEO Tillerson’un temennisi ve makamları arasındaki çelişki dikkat çekti.