Bu yazımda hem bir Kıbrıslının gözünden hem Türkiye’den gelen öğrencilerin gözünden hem de çeşitli diğer ülkelerden adamıza okumaya gelen diğer yabancı öğrencilerin gözünden Kıbrıs’ta üniversite okumayı yorumlamaya çalışacağım.
Kıbrıslı olarak Kıbrıs’ta okumanın pek çok avantajı olduğu gibi dezavantajları olduğunu da düşünmekteyim. Avantaj olarak sayabileceğimiz bazı unsurlar şunlardır:
Aile özlemi çekmiyoruz, kendi bildiğimiz coğrafyada kendi kültürümüzde okuma fırsatımız var, insanlarımızı iyi tanıdığımızı varsayarsak başka bir şehirde okusak bile çok fazla yabancılık çekmediğimiz su götürmez bir gerçek. En uzak yerin maksimum iki saatlik bir mesafe olduğunu da unutmamak gerek.
Dezavantaj olarak ise şunları sayabiliriz:
Kendi kendimize olmayışımız ve kendi ayaklarımız üzerinde durma gereğinin olmaması, sorumluluk duygumuzun gelişmesini ve olgunlaşmamızı geciktiren bir durum teşkil etmekte.
Bildiğiniz üzere ülkemizde toplu taşıma, ulaşım vs. tam bir karın ağrısı. Eğer evinizden uzak bir üniversitede okuyorsanız ve ailenizin sizin kullanımınıza sunduğu bir aracınız yoksa, size kötü bir haberim var: Maalesef, sefer saatleri belli olmayan, fahiş fiyatlar uygulanan, gideceğiniz yere sağ salim gidebileceğinizin garantisini veremeyen toplu taşımacılık alternatiflerinden birkaçını kullanmak durumundasınız. Başlı başına yollarımızın kullanılabilirliği ayrı bir tartışma konusu zaten.
Türkiye’den ülkemize okuma amacı ile gelmiş olan birkaç arkadaşıma bu konu hakkında fikirlerini sorduğumda ise şu cevapları aldım:
Bazı arkadaşlarımın aileleri çocukları ülkemizde okudukları için gayet memnun. Bunun en önemli sebeplerinden biri suç oranının ve terör olaylarının yok denilecek kadar az olması. Tarihi ve coğrafi değerleri gezilecek yeri çok olan bir adadayız ve öğrencilerin geneli bu durumdan memnun. Ayrıyeten, farklı milletlerden insanlarla tanışma ve yeni kültürler tanıma fırsatı bulabildiklerini, bu yüzden de bu adada okumaktan keyif aldıklarını da söyleyebiliriz.
Ancak, az önce bahsettiğim gibi ulaşım bu öğrenciler için de büyük bir sorun teşkil etmekte. Hayat pahalılığı, uçuk fiyatlı ev kiraları, bazı kesimlerin ön yargısı ve yine Türkiye’den gelip amaçları okumak olmayan, üniversiteleri siyaset meydanına çeviren kendini bilmez kişilerin hâl, tavır ve hareketleri de bu öğrenciler için sorun olmakta.
Özellikle bazı bölgelerde, belediye işlerinin pek de yerinde ve gereken özenle yapılmaması gibi birçok örnek daha eklenebilir bu sorunlara.Ülkemizdeki üniversitelerin hemen hemen hepsinin özel üniversiteler olduğunu da göz önünde bulundurarak hem Kıbrıslı hem Türkiyeli öğrencilerin okul harcı olarak döviz ödemek zorunda kalması ise apayrı bir sorundur.
Diğer bir yandan çeşitli ülkelerden gelen diğer yabancı öğrenciler için ise şunları söyleyebiliriz:
İlk başta yabancılık çektiklerinden, insanların sıcakkanlı olmalarından ötürü zamanla o yabancılık hissinin yok olduğundan, fakat insanlarla anlaşmak için önce Türkçe öğrenmek gerektiğinden bahsettiler. Pek tabii ki bu öğrenciler için de ulaşım çile haline gelmiş vaziyette. Yeni yerler gezme fırsatı, yeni insanlarla kaynaşmak, yeni bir kültüre tanıklık etmek bu öğrencileri de memnun etmekte. Çoğu için eve dönüş pahalı olduğundan, tatillerini burda, adada çalışıp para kazanmakla geçiren bu öğrenciler kiralardan fazlasıyla şikayetçi.
***
Daha içinde öğrencilerin güvenli bir şekilde bekleyebileceği otobüs durakları bile yokken üniversite adası olacağımız bazı kesimlerce dile getirilmiş vaziyette. Fakat böyle bir olay için gerekli altyapı ve donanıma sahip olmadığımız aşikar. Buradan bu beyanda bulunan şahıs kişi ve kuruluşlara soruyorum:
Böyle bir sıfata erişebilmek için ne gibi planlar ne gibi politikalar izlenecek acaba? Yeni Lefke yolunun sözde geçtiğimiz kasım ayı kullanıma sunulacağı duyurulmuştu. Yolun yarısı bile tamamlanmamışken, yol tam anlamıyla kamulaştırılmamışken yapılan bir duyuruydu bu. ODTÜ KKK ve LAÜ yollarına aşina olduğumdan bu yollar için yorum yapabiliyorum. İki yolun da tehlike saçtığını söylemeden edemeyeceğim. Hem sürücülerin hem de yayaların can güvenliğinin neredeyse sıfır olduğu bu yolların yenilenmeden ve herhangi bir değişikliğe gitmeden kullanılması ne kadar akılcı bir davranıştır tartışılır; fakat gelin görün ki bu yolları kullanmak zorunda bırakılıyoruz.
Son olarak, sanıldığı üzere kendi ülkende üniversite okumanın sanıldığının aksine çok mükemmel bir şey olmadığını, üniversitelerin çoğunun sistemsiz rastgele işler yaptığını hatırlatır, tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Mehmetali Özdenya
Bağımsızlık Yolu Üyesi