G7 ülkeleri arasında eşcinsel evliliğe izin verilmeyen tek ülke olan Japonya’da LGBTİ+’larla ilgili tarihi bir karar verildi.
Japonya bölge mahkemesi, aynı cinsiyetten çiftlerin evlenmesine izin verilmemesini anayasaya aykırı buldu.
Anayasa bu kararı, 2019’da üç çiftin hükümetin evlenmelerine izin vermemesi sonucu uğradıkları psikolojik zarara karşılık 1’er milyon yenlik tazminat istemesi sayesinde aldı.
Mahkeme çiftlerin tazminat talebini yerine getirmedi. Ancak, eşcinsel evliliklerin tanınmamasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.
Mahkemenin bu kararı emsal olarak gösterilirken, ülkenin diğer dört mahkemesinde de görülen benzer davaların bu karardan etkilenebileceği düşünülüyor.
Karar, coşkuyla karşılandı
Bölge mahkemesi tarafından alınan bu karar, ülkedeki LGBTİ+ gruplar tarafından coşkuyla karşılandı.
Anayasadaki evlilik kanununda, “Her iki cinsiyetten insanın karşılıklı rızası alınması gerekiyor” ifadesinin bulunması, eşcinsel evliliklerin önündeki en büyük engeli oluşturuyor.
Ülkedeki muhalefet partileri, aynı cinsten evliliğin kanunla gerçekleştirilebilmesi için Temsilciler Meclisi‘ne Medeni Kanunu‘nun kısmen revize edilmesi için bir kanun tasarısı sunmuştu.
Heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip değiller
Ülkenin yasalarına göre, LGBTİ+ çiftlerin mal varlığı paylaşımı, ev ve mirastan hak talebi, ebeveyn olmaları gibi hakları yok. Eşcinsel çiftlerin heteroseksüel çiftlerle aynı yasal haklara sahip olmasına izin verilmiyor.
Bazı belediyelerin vermiş olduğu ortaklık sertifikaları, eşcinsel çiftlerin ev kiralama, hastane ziyaret hakları gibi konular da yardımcı oluyor.
Japonya’da yayımlanan Yomiuri Gazetesi, kasım ayında yaptığı bir ankete göre, ülkedeki insanların yüzde 61’inin eşcinsel evlilikten yana olduğunu, sadece yüzde 37’sinin karşı olduğunu ortaya koymuştu.