Japonya’nın kuzeydoğusunda 22 Kasım Salı günü meydana gelen 7,3 şiddetindeki, Namie’nin güneydoğusundaki nükleer santralin de bulunduğu Fukuşima bölgesinde denizin 10 kilometre altında gerçekleşti.
Depremin ardından bölgede tsunami alarmı verildi. Bölgeye ulaşan ilk tsunami dalgaları depremden yaklaşık bir saat sonra kıyıya vurdu. En yüksek dalgalar ise yaklaşık iki saat sonra Sendai Körfezi’ne ulaştı. Bu tsunami dalgalarının boyunun 1.4 metre olduğu bildirildi.
Fukuşima Nükleer Santralinin bölgeye yakın oluşu sebebiyle Tokyo Elektrik(TEPCO) yetkilisi nükleer santraldeki durum hakkında bilgi verdi. Buna göre Fukuşima nükleer santralinde kullanılmış yakıt çubuklarının soğutulmakta olduğu Dai-ni nükleer santralindeki 3 numaralı reaktörde soğutma suyu sistemini çalıştıran pompalar depremden 11 dakika sonra 06:10’da durdu bununla birlikte yetkililer yakıt çubuklarının soğuk olarak tutulabildiği açıklamasında bulundu, ani bir tehlikeli durumun beklenmediği ifade edildi. Halihazırda yakıt çubuklarının sıcaklığının 28,7 derece olduğu ve 55 derece olan tehlike seviyesine çıkmasının beklenmediği söylendi. Daini nükleer santralinin bulunduğu 4 reaktörün olduğu alanda 1 metrelik dalgalar şimdiden görüldü. 6 reaktörün bulunduğu ve Fukuşima nükleer felaketinde konu olan Daicihi nükleer santrali ile Daini nükleer santrallerinde henüz fiziksel bir hasar bulunmuyor.
Japon Meteroloji Ajansı, Fukuşima’nın kıyı bölgelerinin boşaltılması çağrısında bulundu.
Depremin açıklanan merkezinin 2011 yılında meydana gelen depremde hasar gören nükleer santralden çok uzak olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar son meydana gelen depremin merkez üssünün karadan uzakta, açık denizde olması nedeniyle depremde ağır hasar ve can kaybı endişesinin fazla olmadığını belirtti.
Japonya’da 2011 yılında gerçekleşen depremin ardından meydana gelen tsunamide, Fukuşima nükleer santralinde çeşitli kazalar meydana gelmişti. Bilindiği üzere TC’nin Mersin Akkuyu bölgesinde nükleer santral yapım çalışmaları büyük tepkilere rağmen yapılmaya devam ediyor. Bu bölgeden geçen bir fay zonunun olduğu da bilinmektedir. Bölgede gerçekleşecek bir depremde santralin zarar görmesi olasılığı mevcut. Bu zararın ardından nükleer bir felaketin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.