Karaman’ın Ermenek ilçesi Cenne mevkisinde bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu yaklaşık 30 işçinin yeraltında mahsur kaldığı öğrenildi. Karaman Valisi Murat Koca, işçilerin madende mahsur kalmasına ilişkin, “Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40′ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında” dedi.
“Kurtulma ihtimali çok zor”
Şirket yetkilisi Şahin Uyar yerin 350 metre altındaki galeriye 12.15’te bacalardan su sızıntısı gelmeye başladığını ifade ederek maden ocağında 18 işçinin bulunduğunu söyledi. Uyar durumun ciddiyetini şu sözlerle anlattı: “İçeride 18 kişi var. 26 kişiydi 8’i çıkarıldı. Kurtulma ihtimali çok zor, kaçabilecekleri yer yok. Su ani geldiği için metan gazı veya karbondioksit gazı da yükseldiği için boğulmuş olabilirler.”
Uyar işçileri suçladı: “Kaçanın anası ağlamaz”
Uyar bir akrabasının da madende olduğunu söyleyerek kendi akrabasının sudan korkup kaçtığını ancak diğer çalışanların aldırış etmediğini söyledi. Uyar “Hani bir laf var ya ‘kaçanın anası ağlamaz’ diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı” dedi.
Madende yaşam odası yok
Uyar madende yaşam odasının da olmadığını söyleyerek madenin torba yasadan sonra işletmecilerin talebi doğrultusunda kapatıldığını ve 15 gün önce tekrar açıldığını belirtti. İşçilerin maskeleri ve oksijen kaynakları da 2 saat yetebilecek kapasitede.
İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere Konya’ya gidecek.
Kazanın yaşandığı ocağın sahibi Saffet Uyar’ın yeğeni Cevdet Uyar’ın AKP’den Karaman Belediye Meclisi Üyesi olduğu öğrenildi. Cevdet Uyar da Uyar Madencilik’in ortaklarından.
11 yıl önce grizu patlaması
Aynı ilçede bulunan ÖZsayan Kömür Ocağı’nda da 22 Kasım 2003 yılında meydana gelen grizu patlamasında 10 maden işçisi hayatını kaybetmişti.
Şirketin sahibi AKP’den belediye başkan adayıydı
Ticaret Sicil belgesine göre Ermenek merkezli şirketin sermayesi 900 bin lira ve tek pay sahibi Saffet Uyar olarak görülüyor. Uyar, 2009 yılında Karaman’a bağlı Güneyyurt için AKP’den belediye başkanlığına aday olmuş ancak seçimi kaybetmişti. Uyar daha önce 1994 ve 1999 seçimlerinde belediyenin başkanlıklarını kazanmıştı.
Sağ Kurtulan İşçiler:
Ermenek’teki maden patlamasından sağ kurtulan işçiler, işverenin Soma Katliamı’ndan sonra kendilerine yapmak zorunda kaldığı zammın acısını çıkardığını söyledi, “Yemek saatinde dışarıda olsaydık, kimsenin burnu kanamayacaktı” dedi
Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyü yakınlarında bulunan Has Şekerler Linyit Kömür İşletmesi’nde meydana gelen patlama sonucu 18 işçi yeraltında mahsur kaldı. Saatler ilerledikçe işçilerin kurtarılmasına dair umutlar tükenirken, patlamadan sağ kurtulan işçilerin açıklamaları işverenin sorumluluğunu gözler önüne serdi.
Soma Katliamı’ndan sonra işverenlerin işçiler üzerindeki baskısının daha da arttığını söyleyen işçiler, yasa öncesinde öğle yemeklerini dışarıda yediklerini ancak bir haftadır şirketin işçilere dışarı çıkmayı öğle yemeği için bile yasakladığını aktardı. DHA’ya konuşan işçiler, “Öğle yemeği için dışarı çıkabilseydik, bir kişinin bile burnu kanamayacaktı” dedi.
İşçiler patlamayı anlattı
Patlama sırasında yeraltında olan işçilerden Kerim Pınarlı olay anını şöyle anlattı:
Bir patlama sesi oldu ve fırtına eser gibi bir rüzgar oldu. Sonra bir anda pis gaz gelmeye başladı ve pis gaz gelince biz ilk önce göçük oldu zannettik. Arkadaşların yanına koştuk ‘göçük oldu’ diye. Arkadaşlar da bize ‘Kaçın gelmeyin’ diye seslendi. Vardiya çavuşunun gaz ölçüm makinesi da ötmeye başlayınca pis havanın geldiğini anladık ve kaçmaya başladık. Bize ‘kaçın’ diyen arkadaşlar gelmeyince biz tekrar geri döndük. Ama gaz oranı yükselince bir tekrar gerisin geri kaçmaya başladık. Biz ‘nefeslik’ dediğimiz yerden desandereye çıktık su arkamızdan geldi. Su patlaması olduğunu artık biz orada anladık. Biz suyun patladığı yere yaklaşık 100 metre yakındık ama biz bir anda kaçtığımız için kurtulduk. Oyalansaydık biz de içerde kalabilirdik. Bize ‘kaçın gelmeyin’ diyen arkadaşlar herhalde orada kendilerini bir galeriye attılar. Onlar da bu kadar suyun geleceğini tahmin edemediler. Kendilerini en yakın odaya attılar biz öyle tahmin ediyoruz.
İçeride 22-23 işçi iddiası
Patlamanın 12.05 sularında yerin 350-400 metre derinliğinde yaşandığını aktaran Pınarlı, patlamanın sebebini “muhtemelen” diyerek eski kömürlerin boş kalan galeriye dolan sularından kaynaklandığını dile getirdi.
Vardiyada 30-34 kişi olduklarını, 8 kişinin kurtulduğunu kaydeden Pınarlı, kendi hesaplarına göre ocakta 22-23 kişinin olduğunun bilgisini verdi.
İşçilerin ulaşım ve beslenme hakları gasp edildi
Patlamadan sağ kurtulan bir diğer işçi Ali Gündoğdu da Soma Katliamı’ndan sonra çıkan yasa ve üzerlerindeki baskılara tepki gösterdi. Soma Katliamı’ndan sonra çıkartılan yasalardan sonra maaşlarına zam yapıldığını ancak işverenin bu zamların acısını çıkarırcasına kendilerine çok fazla zorluk çıkardığını ifade etti.
Pınarlı’nın aktardığına göre, ulaşım servis hakkı işçilerin elinden alındı ve servis ücreti işçilere yüklendi. Ulaşım hakkından sonra sıra beslenme hakkına geldi. Şirket önce öğle yemeği masraflarını işçilere yıktı. Bununla da kalmayarak dışarıda yenen yemeklerin artık ocakta yenmesini dayattı.
Yemek dayatmasını ilkin kabul etmediklerini söyleyen Pınarlı, bazı işçilerin bu dayatmayı kabul etmesi üzerine herkesin geri adım attığını akardı. Pınarlı, “Yani yemek saatinde biz dışarıda olsaydık, bu olayda kimsenin burnu kanamayacaktı” dedi.
Ermenek’te olağanüstü “güvenlik” önlemleri: İşçiler için değil, Erdoğan-Davutoğlu için
Karaman Ermenek’te dün (28 Ekim) yaşanan patlamanın ardından madende mahsur kalan 18 işçi için bölgeye gidenler yola polis engeliyle karşılaşıyor.
Polis “Valilik kararı” gerekçesiyle dün akşam saatlerinden bu yana yer yer araç geçişlerini engelliyor.
Ödenmeyen ücretleri için Ankara’ya yürüyüş yaparken, patlama haberi üzerine yollarını Ermenek’e çeviren Somalı maden işçileri de Uşak’ta bekletiliyor.
Maden sahası çevresinde de “güvenlik” önlemlerini artıran polis ve jandarma, basını ve işçilere destek için olay yerinde bulunanları engelliyor, tehditlerle uzaklaştırmaya çalışıyor.
Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nun geleceğinin öğrenilmesinin ardından kolluk güçleri 2 km mesafede yolu kesti ve maden sahası çevresinde destek için gelenlere keyfi gözaltı yapmaya başladı.
CHP milletvekili Aykut Erdoğdu yoldaki engellemeleri twitter hesabından paylaştı: “Erdoğan geliyormuş… 2 km öncesinden yolu kestiler… Madenci yakınlarının araçlarını salmıyorlar… Kadın çocuk madene doğru yürüyorlar…”
4 KP üyesi gözaltında
sol.org.tr’nin haberine göre sabah saatlerinde maden sahasında bulunan 4 Komünist Parti üyesi, “Başbakan gelecek” denilerek polis tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık 4 saat boyunca herhangi bir hukuki gerekçe olmadan gözaltına tutulan komünistler, maden sahasına tekrar girmeleri halinde 24 saat ya da 48 saat gözaltında tutulacakları tehdidiyle serbest bırakıldı.
(Kaynak: sendika.org)
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.