Hazırlanan yeni eğitim reformuna göre İngiltere’deki üniversiteler artık öğrencilerden daha yüksek ücretler talep edebilecek.
16 Mayıs günü ortaya çıkan ve tartışmalara neden olan planda, üniversitelerin öğrenci sayılarını ve mezunlarının hangi mesleklerde ne kadar kazandıklarını rapor etmesinin zorunlu olacağı söyleniyor. Eğer üniversiteler açıkladıkları verilerle bu alanlarda başarılı olduklarını kanıtlar ya da eğitim seviyesinin yüksek olduğunu gösterebilirlerse, yıllık maksimum 9 bin pound olan okul ücretlerinin üzerinde bir fiyat belirleyebilecekler.
Independent gazetesinin raporuna göre, hükümet yetkilileri ve bakanlara göre yapılacak reform sayesinde iş gücü sıkıntısı çekilen bazı sektörlere bu sayede iş gücü sağlanırken, eğitim seviyesi de daha iyi bir noktaya gelecektir.
Bu reform paketinin açıklanmasıyla birlikte, üniversite harçlarında yaşanacak artış, üniversiteler tarafından oldukça memnuniyetle karşılandı. Üniversiteler Birliği başkanı Martin Doel, yapılacak reformun öğrenciler ve çalışanlar tarafından da memnuniyetle karşılanacağını düşündüğünü söyledi ve şunları ekledi: ‘bu sayede herkes daha çok ders seçeneğine ve daha kaliteli eğitime ulaşma şansına sahip olacaktır.
Bunun yanında hükümet, ulusal standartlara uymaları halinde yeni açılacak özel okullara (bunlara ‘challenger institutions’ yani girişimci kurumlar deniyor) da izin verileceğini açıkladı.
Üniversiteler ve Bilim Bakanı Jo Johnson, üniversitelerin ekonomik büyümenin ve toplumsal hareketliliğin lokomotifi olduğunu, ancak yüksek kalitede eğitimin herkese açık olabilmesi için rekabet edilebilirliğin de devam etmesi gerektiğini belirtti. Jo Johnson’a göre ‘eğitimde kaliteyi arttıracak, ekonomiye güç katacak ve toplumun her kesiminden öğrenciye fırsat yaratacak yeni girişimci kurumların açılmasını daha kolay hale getirmek gerekmektedir’.
Fakat öyle görünüyor ki, dünyadaki en yüksek okul harçlarını ödemekte olan Büyük Britanyalı öğrenciler bu yeni reformlara pek de olumlu bakmayacağa benziyor. Sheffield Üniversitesi öğrenci birliğinden bir grup öğrenci ve birliğin eğitimden sorumlu öğrencisi Minesh Parekh’in deyimiyle yapılanlar ‘oldukça ideolojik’ ve şimdiden yapılacak olan yürüyüşleri sabote etme planları olduğunu bildiklerini söylüyor.
Parekh, eğitimdeki bu anlayışın tamamiyle çarpık bir anlayış olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor: ‘Öğrenmek dediğimiz şey üniversiteden mezun olduğumuzda biten bir şey değildir, ve eğitim kesinlikle satın alınabilir bir şey olamaz. Birleşik Krallıkta eğitim şimdilerde bir yol ayrımında. Eğer Hükümet bu yeni reformu başarıyla yürürlüğe koyarsa, bu daha yüksek ücretler ve daha az şeffaflık anlamına gelecek ve eğitim de düşündürücü, ilham verici ve özgürleştirici olmaktan çıkıp, ‘tatminkar’ ve ‘güzel’ olarak nitelendirilecektir.
Orjinal Kaynak: http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/31135/1/uk-government-set-to-raise-university-tuition-fees
Çeviri: Serdar Durukan