Hükümet çalışanlar üzerinde böl-yönet politikası uygulamaya devam ediyor.
Emekçi kesimleri “özel sektör ve kamu çalışanları” olarak birbirine düşürmek için her türlü kışkırtmayı yapan hükümet, aynı sektör içerisindeki çalışanları da bölerek haklarını birlikte ve daha güçlü şekilde savunmalarının önüne geçmeyi amaçlıyor.
Hükümetin izlediği bu politikanın son örneği doktorlara yapılan artışta kendini gösteriyor.
2011 Öncesine “Ödenek”, 2011 Sonrasına Maaş Artışı
Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Özgürgün, kamu sektöründe görev yapan doktorlar arasında 2011’den sonra işe girenlere 2 bin 200 TL maaş artışı, 2011’den önce işe girenlere ise 1200TL’lik kişisel ödenek verileceğini açıkladı.
2011’den önce işe giren doktorların maaşında artış yapılması yerine ödenek verilecek olması, bu artışın doktorların yatırımlarına ve emeklilik ikramiyelerine yansımamasına neden olacak.
2011 sonrası işe giren doktorların maaş artışı alacağı bu uygulamaya itiraz ederek genç doktorları mağdur etmek istemeyen sendikanın ise, doktorların hakkı olanı vermemek anlamına gelen bu durum karşısında eli kolu bağlanmış oluyor.
Öte yandan 2011 öncesinde sözleşmeli olarak işe girip, 2011 sonrasında kadrolanan doktorlar ise ne ödenek, ne de maaş artışı alabiliyor.
Bu şekilde zaten “serbest çalışanlar ve kamuda çalışanlar” olarak ikiye ayrılmış olan doktorlar, kamu içerisinde de mağduriyetleri farklılaştırılarak 3 parçaya ayrılmaya çalışılıyor. Çalışanların ayrıştırılması ise, daha zayıf bir hak mücadelesi, dolayısıyla daha çok mağduriyet olarak geri dönüyor.