Baraka Kültür Merkezi Müzik Grubu “Sol Anahtarı”, Baraka 2001 yılında kurulduğunda çalışmalarına koro olarak başlamıştı. Müziğin insanlar üzerindeki dönüştürücü etkisini de düşünerek, Baraka’nın sahiplendiği sol değerleri daha geniş kitlelere yaymak maksadıyla dernek bünyesinde oluşturulan bu koro, yıllar içerisinde bir müzik grubuna dönüştü. Sol değerleri yaymayı hedefleyen bir müzik grubu olarak adını “Sol Anahtarı” koyduk. Şilili müzik grubu Inti-Illimani’nin “Yeni türkü” akımının izinden yürüyerek, protest ve çağdaş halk müziğini birleştiren bir müzik anlayışıyla ezilenlerin yanında yer almayı hedefledik. Bu anlamda, yıllardır maddi karşılık beklemeden gönüllü şekilde katıldığımız köy festivallerinin yanı sıra nerede bir özelleştirme direnişi, nerede bir emek sömürüsü, nerede bir grev ve eylem varsa orada olup emeğin ve emekçinin yanında saf tuttuk.
Baraka Kültür Merkezi’nin değerlerini müzik aracılığıyla yaymak maksadıyla kurulan grup, derneğin kullandığı “Başka Bir Kültür Mümkün” sloganından yola çıkarak, 2009 yılında “Başka Bir Şarkı” isimli ilk albümünü yayınladı. Albümün içerisinde İngiliz sömürge yönetimine kafa tutan Hasan Bulliler için yazılmış şarkıdan tutun da, her sabah Karpaz’dan Omorfo’ya giden narenciye kesim emekçilerinin hikayesini anlatan “portakal” şarkısına kadar pek çok şarkı yer alıyordu. İki yıl sonra ikinci albümümüz olan “Kıbrıs Bizim” albümünü yayınladık. Özellikle “Evine Dön Ayşe” şarkısıyla adımızı geniş kitlelere duyurmaya başladık. Aynı albümde “Evine Dön Ayşe” şarkısının vermeye çalıştığı mesajı ırkçı bir bakış açısıyla algılamaya çalışanlara cevap niteliğinde sayılabilecek, Türkiye ve Kıbrıs halklarının kardeşliğine vurgu yapan “halkların kardeşliğine” şarkısı da yer almıştı.
Aradan geçen yedi yılın ardından grubumuz bu yaz üçüncü ve son albümümüz “Yolda”yı çıkardı. İlk iki albüme nazaran müzikal anlamda çok daha kaliteli bir albüm olan “Yolda”, müzikal kalitenin yanında grubun kuruluş amacını da unutmadan, her zaman olduğu gibi yine sol değerleri yansıtan bir albüm özelliğini taşıyor. Bu anlamda “Yolda”, daha “kaliteli” ve her kitleye hitap edecek müzik yapma kaygısıyla kendi değerlerinden ödün verme hatasına düşmeden, hem müzikal olarak kaliteli hem de söz olarak altı dolu şarkılardan oluşmuş bir albüm oldu diyebiliriz.
“Yolda” albümünde grubun pek çok bestesi yer alıyor. Öte yandan çok değerli bir sanatçı olan Mustafa Tozakı’nın bir zamanlara damga vurmuş bestesi “Sevgiliye” de yeni bir tarzla albümde kendine yer buldu. Ülkemizin en değerli şairlerinden olan Neşe Yaşın’ın “Gölge” isimli şiiri için bestelediğimiz ve aynı adı taşıyan şarkı ise bir kız çocuğunun hem babasına duyduğu aşk ve bağlılığı hem de babasının gölgesinden kurtulma çabasını anlatıyor. Öte yandan ünlü sosyalist yazar Bertolt Brecht’in şiirlerinden birini bestelememizle albümdeki yerini alan “Varacağız” adlı şarkı ile dünyadaki pek çok şeyin ezilen halklar tarafından yaratıldığı ve üreten emekçilerin aynı zamandayönetenler de olması gerektiğini anlatmaya çalıştık. “Halk için sanat” yapma iddiasında olan bizler, diğer iki albümümüzde yaptığımız gibi; “copy left” anlayışıyla bu albümü de önümüzdeki günlerde dileyen herkesin ücretsiz bir şekilde indirip dinleyebilmesi için www.baraka.cc internet sitesine yükleyeceğiz.
Son olarak;
Grubumuz, “Yolda” albümünü tanıtmak için 13 Ekim Cumartesi gecesi Lefkoşa’da Delfino Bar’da vereceği konserle sevenleri ile buluşuyor. O gece yolu düşen herkesi “Yolda”nın hikayesini dinlemeye mutlaka bekliyoruz.
Mehmet Adaman
Baraka Aktivisti