Bağımsızlık Yolu Mağusa, Mağusa Belediyesi Hayvan Barınağı’nda hayatını kaybeden köpeğe dair açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada geçmiş yıllarda sorumlu ile gerçekleştirmiş oldukları toplantıda sorunların giderileceğine yönelik söz aldıklarını hatırlatan bölge örgütü, sorunların artarak devam ettiğini belirtti ve kapasitesini aşmış barınakların tehlike arz ettiğini ifade etti. 11 maddelik talepler dizisinin ardından açıklama, belediyeye sorunu çözmesi ve önlem alması için yapılan çağrı ile son buldu.
Bağımsızlık Yolu Mağusa üyesi Semra Basma tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:
“16 Kasım Perşembe günü sosyal medya aracılığı ile Gazimağusa Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezinde yaşanan bir acı olayın duyumunu almış bulunmaktayız.
Bağımsızlık Yolu Mağusa bölgesi olarak geçtiğimiz yıllarda bahsi geçen barınakta yaşanan sorunlarla ilgili, ilgili sorumlu ile beraber bir toplantı gerçekleştirerek bu sorunların giderileceği yönünde bir söz almıştık. Fakat üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, aynı sorunların azaltılması yada sonlandırılması söz konusu olmamıştır ve bu acı olaylar halen devam etmektedir.
Yerel yönetimlerin sorumluluğu altında olan hayvan barınaklarının, ilgili belediyenin olanakları çerçevesinde düzenlenmiş olması gerektiği gibi belli bir kapasiteyi aşmış olması ise içeride bulunan birçok dostumuzun tehlike altında olduğuna işarettir.
Bağımsızlık Yolu Mağusa bölgesi olarak Gazimağusa Belediyesinden, arkası kesilmeden devam eden bu acı olaylar için acilen, aşağıda belirtilmiş olan maddelerin içeriğindeki uygulamalarla beraber önlem almasını talep ediyoruz.
1- Mağusa bölgesinde çip-ruhsatlandırma takibi başlatılarak, haneler içerisinde bulunan hayvan sayısı kontrol altına alınsın.
2- Bölge sakinlerinin Hayvan Refahı Yasası’nın gerektirdiği şekilde kayışı ve tasması ile beraber bakımını üstlendiği hayvanları gezdirmeye çıkarması için bir yaptırım başlatılsın.
3- Evinde sorumluluğunu üstlendiği hayvanı sokakta başıboş bırakıp tehlike altına sokan bakıcılara ceza uygulansın.
4- Sokakta bulunan ve sokakta yaşaması tehlike arz etmeyen sokak hayvanları kısırlaştırılıp aynı mahallede yaşamaya devam etsin.
5- Barınağa sadece sokakta yaşama şansı olmayan (engelli, yaşlı vb.), tedaviye ihtiyacı olan ve sokakta tehlike oluşturan hayvanlar alınsın. Tedaviye ihtiyacı olan hayvanlar tedavi sonrasında alındığı bölgeye (güvenilir olmadığı durumda ((anayol kenarı vb.)) daha güvenli bir bölgeye) geri bırakılsın.
6- Sokakta yaşaması tehlike oluşturan hayvanlar rehabilite edilsin ve rehabilitasyondan iyi sonuç alınan hayvanlar alındığı bölgeye geri bırakılsın.
7- Sokakta yaşayamayacak durumda olup barınakta yaşayan sokak hayvanları (engelli, yaşlı vb) için yuvalama çalışmaları yapılsın.
8- Barınakta tam zamanlı veteriner hekim olsun.
9- Barınakta çalışan işçi sayısı yetersizse işçi istihdamı yapılsın. Bu istihdamda hayvan sever kişilik baz alınsın.
10- Barınakta olup sokakta yaşaması mümkün olan tüm dostlarımız sokaklara geri bırakılsın ve kısırlaştırma operasyonlarına başlansın.
11- Sokakta yaşayan hayvanların belirli noktalarda barınma, yemek, su gibi temel ihtiyaçları karşılanarak güvence altına alınsın.
Kapasitesini çoktan aşmış olan barınağınızdaki hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması bu tür olayların yaşanmaması için elzemdir. Her şikayete hayvanların sokaklardan toplatılması, sokaklardaki hayvanlara insan merkezci bir bakış açısıyla yaklaşmanın bir sonucudur ve zaten mağdur olan sokak hayvanlarının kaçabilme şansı olmadığı bir alanda, kendinden baskın hayvanlar tarafından parçalanmasına, aç kalmasına, kafeslerde hapis hayatı yaşamasına sebebiyet veriyor/verecektir.
Barınak içerisinde her geçen gün artış gösteren hayvan kavgaları yada ölümlerinin sebebi, kapasitenin getirdiği zorluklar diye göz ardı edilmesini kabul etmiyoruz. Belediye o kadar hayvanı içeriye alıyorsa sorumluluğunu üstlenmek ve güvenliklerini sağlamakla da yükümlüdür. Ve böylesine kalabalık, kontrolü zor bir sayının içerisinde de bu sorunu gidermek imkansızdır. Belediyeyi acilen etkin önlem almasını ve Mağusa’nın kanayan yarası haline gelen barınak sorununa, belirttiğimiz talepler doğrultusunda bir çözüm getirmesini istiyoruz.”