‘2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’ değişikliğiyle ilgili toplantı dün sabah 11’de Girne’de gerçekleşti
2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’ değişikliğiyle ilgili Girne, Alsancak, Lapta, Çatalköy ve Esentepe Belediyeleri’nin, bölge halkını, siyasi partileri ve demokratik kitle örgütlerini bilgilendirmek için organize ettiği toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti.
Toplantıya Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı’nın da katılması dikkat çekti .
Karşıyaka’dan Esentepe’ye ‘Çin Seddi’
Görevini kısa bir süre önce devreden, Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Girne Kapsamlı İkinci Emirnamesi’nde yapılmak istenen değişikliğin ana nedeninin, Zeyko Yağ Fabrikası yanında yapılmak istenen turistik tesis olduğunu vurguladı ve emirname değişikliğiyle sahile temas eden alanlarda 7 kattan söz edildiğinin ve bunun Karşıyaka’dan Esentepe’nin sonuna kadar bir ‘Çin Seddi’nin oluşmasına neden olacağının altını çizdi.
Siyasiler Planlama İstemiyor
Şehir Planlama Dairesi Eski Müdürlerinden Asilkan Berkut , Şehir Planlama Dairesi “yerlerde süründüğünü”, bunun sebebinin ise siyasilerin planlama istememesi olduğunu söyledi.
Toplantı 1 Saat Uzatıldı
Toplantıya bölge halkıyla birlikte siyasi parti ve birçok demokratik kitle örgütünün de temsilcileri katıldı.
92 kişinin katıldığı ve 31 kişinin konuşma yaptığının açıklandığı toplantı, bitiş saati 13.00 olarak belirlenmesine rağmen 1 saat uzatılarak saat 14.00’de sona erdi.
5 belediye başkanının düzenlediği toplantıya ‘mazeretli’ olduğu gerekçesiyle Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu katılmadı.
Toplantıyı Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı da takip etti.
Yazılı ve Sözlü Talepler Bakanlığa İletilecek
Yerel halk ve örgütler , emirname değişikliğiyle ilgili görüşlerini ve eleştirilerini yazılı olarak 19 Ağustos Cuma gününe kadar Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’ne ya da Girne, Çatalköy, Alsancak, Lapta, Esentepe Belediyeleri’ne iletebilecekler
Emine Dizdarlı: “Kıyı şeridinin kamu yararına kullanılması gerekiyor”
Yüksek Yönetim Denetçisi Dizdarlı, Anayasa’nın 38. maddesine göre kıyı şeritlerinin özellikle kamu yararı için kullanılması gerektiğini ve herhangi bir yapılaşma olamsı için ise istisnai bir durum öngördüğünü söyledi.
Dizdarlı, Şehir Planlama Dairesi’nin yapılan çalışmalarda kamu yararı gereği istisnai durumu ne olarak veya nasıl tespit ettiğini sordu.
Tek Destek Sermayedarlardan
92 kişinin katılıp, 32 kişinin konuştuğu toplantıda emirname değişikliğine karşı neredeyse bir konsensunun oluştuğu görüldü.
Emirname değişikliğine tek desteğin, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nden ve müteahhit Bulut Akacan’dan gelmesi, değişikliğin kimin için yapıldığını kanıtlar nitelikteydi.