“Günde 12 Saate, Ek Ödeme Almadan Çalıştığımız Oluyor”

 

Bağımsızlık Yolu’nun başlatmış olduğu Sendikasız Çalıştırılmak Yasaklansın kampanyası devam ederken, özel sektörde çalışan emekçilerle yapılan röportajlar sürüyor. Özel sektördeki emekçilerin yaşadıkları sorunları, emekçi/patron ilişkilerini, çalışma yaşamında maruz kaldıkları baskıları, güvencesizliği ve sendikalaşmanın önemini emekçilerin ağzından okurlara ulaştıran Bağımsızlık Yolu, bu hafta inşaat sektöründe sekiz yıldır çalışan bir inşaat mühendisinin çalışma yaşamında karşılaştığı sıkıntıları aktarıyor. Yapılan röportajlarda, özel sektörde çalışan emekçilerin “İş Günvecesi” için kişilerin isimleri yayınlanmamaktadır.

İnşaat sektöründe sekiz yıldır çalışan bir mühendise çalışma yaşamını, yaşadığı sorunları sorduk.

Eksik sigorta yatırımları, geç ödenen maaşlar, düzensiz çalışma saatleri, ödenmeyen fazla mesailer, iş kazalarına davetiye çıkaran, iş güvenliğinin olmadığı şantiyelerde çalıştırılan inşaat sektörü emekçileri… Bağımsızlık Yolu, bu hafta inşaat sektöründe çalışan bir inşaat mühendisiyle konuştu. İ.M yaşadığı sıkıntıları, “Maaşlarımızı düzenli olarak alamıyoruz, sigorta yatırımları gibi onlar da düzensiz. Çoğu ay, hangi gün ve maaşımızın ne kadarının ödeneceğini bilmiyoruz. Daha geçen aylarda banka ve tefecilerden borçlanarak ödendik. İş kazalarında başlıca sebep güvenlik önlemlerinin %100 sağlanması için gereken maliyetin patronlar tarafından en alt düzeye indirilmek istenmesi ve bu şartlarla oluşan şantiye ortamında çalışmak zorunda bırakılan bizlerin ve işçilerin birlikte hareket ederek haklarımızı savunamamız” diyerek dile getirdi.

BY: Mesleğiniz nedir?

İM: İnşaat Mühendisiyim.

BY: Kaç yıldır bu sektördesiniz?

İM: 8 yıldır.

BY: Yaşadığınız başlıca sorunlar nelerdir?

İM: Sigorta yatırımlarının yapılmaması ve maaşlarımıın geç ödenmesi günlük hayatımızın planlanmasını doğrudan etkilediği için en önemli sorunlarımızdandır.

BY: Konuyu biraz açar mısınız?

İM: Eski firmadan kalan 3 yıla ait yatırımlarımın hiçbiri henüz yatmadı ayrıca yeni firma ise düzensiz olarak yatırımlarımı yapmakta, aslında yapmamakta.

BY: Maaşlarınıza ait sıkıntılar nelerdir?

İM: Maaşlarımızı düzenli olarak alamıyoruz, sigorta yatırımları gibi onlar da düzensiz. Çoğu ay, hangi gün ve maaşımızın ne kadarının ödeneceğini bilmiyoruz. Daha geçen aylarda banka ve tefecilerden borçlanarak ödendik. Her ayın dokuzuncu veya onuncu gününden önce ödenmiyoruz ve ilk ödememiz asgari ücreti geçmiyor. Geri kalan maaşlarımızın ödenmesi ise bir sonraki aya sarktığı oluyor. Düzenli bir ödeme alamıyoruz. Tabi bir de bu sektörün staj dönemleri var ve yeni işe başlayan meslektaşlarım ücretsiz çalıştırılıyor. Ayrıca çalışma saatlerimiz de maaşlar gibi düzensiz.

BY: Anladığım kadarıyla 8 saatin üzerinde mesaiye kalıyorsunuz. Bunlar için ekstra ödeme alıyor musunuz?

İM: Özellikle yaz dönemleri günler uzadığından sekiz saatin üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca döküm günleri ki bu cumartesi veya pazar olmuş hiç farketmez, on iki saati bulan günlük çalışmalarımız oluyor ve bunlar için ekstra hiçbir ödeme almıyoruz.

BY: Sizin de tahmin ettiğiniz gibi son dönemde inşaat sektöründe iş kazaları ve buna bağlı iş cinayetleri artmaktadır. Bunu neye bağlıyorsunuz?

İM: Bence başlıca sebep güvenlik önlemlerinin yüzde yüz sağlanması için gereken maliyetin patronlar tarafından en alt düzeye indirilmek istenmesi ve bu şartlarla oluşan şantiye ortamında çalışmak zorunda bırakılan bizlerin ve işçilerin birlikte hareket ederek haklarımızı savunamamamız. Son dönemde bakanlık tarafından İSG diye şart koşulan sistemin ise ucunun çok açık oluşu da hiçbir fayda sağlamıyor. Her şey, işçi hakları için hak ve fayda sağlamaktan uzak.

Bu sistem tamamen patronların çıkarına çalışmakta. Bu yüzden iş kazaları ve cinayetleri artmaktadır. Bireysel olarak mücadele etmenin zorluğundan dolayı çalışan herkes bu koşullarda iş hayatına devam etmektedir. Çalışanların birliği sesimizi daha gür çıkaracaktır. Bunun yolu da sendikalaşmadan geçmektedir.

Özel Sektörde Çalışma Koşullarını Emekçiler Anlatıyor
1. Röportaj “Sendikamız Olsa; İş Güvenliğimiz, Haklarımız ve Bu Ülke Adına Söyleyecek Sözümüz Olurdu”

http://www.ankaradegillefkosa.org/sendikamiz-olsa-is-guvenligimiz-haklarimiz-ve-bu-ulke-adina-soyleyecek-sozumuz-olurdu/

  1. Röportaj “Bankalar, kadın istismarı ile besleniyor”

http://www.ankaradegillefkosa.org/bankalar-kadin-istismari-ile-besleniyor/

  1. Röportaj “İşsiz Kalmamak İçin Yönetim İsterse Sağcı, İsterse Solcu Oluyorsunuz!”

http://www.ankaradegillefkosa.org/issiz-kalmamak-icin-yonetim-isterse-sagci-isterse-solcu-oluyorsunuz/

  1. Röportaj “Sendika İle Güçlü Olduğumuzu Yalnız Olmadığımızı Hissederiz!”

http://www.ankaradegillefkosa.org/sendika-ile-guclu-oldugumuzu-yalniz-olmadigimizi-hissederiz/

  1. Röportaj “Örgütlenmek Korkunç Derecede Önemli Bir Olgudur”

http://www.ankaradegillefkosa.org/orgutlenmek-korkunc-derecede-onemli-bir-olgudur/

  1. “Çalışırken Şikayet Etsek, İşimizden Olacağımızı Biliyoruz”

“Çalışırken Şikayet Etsek, İşimizden Olacağımızı Biliyoruz”

 

AnkaraDeğilLefkoşa.org Sizinde Sesiniz Olsun!
Özel sektörde yaşamış olduğunuz sıkıntıları, maruz kaldığınız sorunları [email protected] adresine gönderin yayınlayalım.