Girne Pandemi Hastanesinin İç Yüzü: Krizi Fırsata Çevirmek

(ÖZEL HABER)

Girne Amerikan Üniversitesi’nin bitiremediği yarım inşaatın Sağlık Bakanlığı tarafından devralınmasıyla ilgili, GAÜ – Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasındaki protokol ilk kez Şubat ayında gündem olmuştu.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de 28 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan 25.02.2020 tarih ve E.T(K-I)402-2020 sayılı kararla onaylanan protokole göre, GAÜ’nün 2012’de 42 dönüm olarak vakıflardan kiraladığı arazi üzerindeki yaklaşık 24 dönümlük hakkından ve karkas durumdaki hastane inşaatının kullanım hakkından Sağlık Bakanlığı lehine feragat etmesinin karşılığı GAÜ’ye 17,873,600-TL olarak belirlenmişti.

Adeta GAÜ’yü Kurtarma Operasyonu

İşin iç yüzüne bakıldığındaysa görülen o ki yarım inşaatın devralınması için devletin kasasından neredeyse yok yere 18 milyon TL’ye yakın para çıkacak.

Resmi Gazete’de 3 Haziran 2020’de yayınlanan 29.05.2020 tarih ve 692-2020 sayılı karara bakıldığında GAÜ’nün “feragat edip” 18 milyon TL’ye yakın kazanç sağlayacağı arazi üzerinden Vakıflara 466,774.44 STG kira borcu ve bu borçtan kaynaklı aleyhine açılmış bir tahliye-alacak davası (2078/2019) mevcut.

Bakanlar Kurulu’nun 25.02.2020 tarihli kararıyla onaylanan protokolde ise arazi ve karkastan vaz geçilmesinin bedeli olan 17,873,600-TL aşağıdaki şekilde ödenecekti:

  • GAÜ ile Vakıflar İdaresi tarafından 07/06/2012 tarihinde imzalanmış olan sözleşmeden işbu protokol konusunda belirtilmiş parselin ve/veya parsellerin kira borcunun ödenmesi
  • GAÜ’nün sosyal sigortalar kurumuna olan borçlarının ödenerek kapatılması
  • Geriye kalan miktarın da GAÜ’nün İhtiyat Sandığı’na olan borçlarına karşılık ödenmesi

Haksız Kazanç mı Söz Konusu?

Yıllardır kira ödemediği bir arazi ve bitiremediği bir karkas inşaat için GAÜ 18 milyon TL’ye yakın kazanç elde ediyor. Peki kamu kaynaklarının bu şekilde harcanması gerekli miydi? Vakıfların GAÜ aleyhine açtığı dava sonuçlandığı zaman kira borcunu ödemeyen GAÜ’nün tahliyesi zaten söz konusu olmayacak mıydı?

GAÜ, yıllarca ödeme yapmadan üzerinde yarım inşaatla tuttuğu bir arazi için şimdi devlet kasasından 18 milyona yakın kazanç elde ediyor. Üstüne üstlük, 29.05.2020 tarihli karara göre, vakıflar 42 dönümlük arazinin 24 dönümünü sağlık bakanlığına 22 yıllığına kiralarken, aynı arazinin 18 dönümünü de tekrardan GAÜ’ye bu kez turistik tesis amacıyla kiralıyor.


Bu İşte Kim Kazançlı?

Sonuç olarak GAÜ’nün kazanımlarına baktığımızda:

  • Yıllarca kira ödemediği ve borcundan dolayı davalık olduğu arazinin kira borçları ödenmiş olacak, davası geri çekilecek
  • İhtiyat sandığı ve Sosyal Sigortalara olan borçları ödenmiş olacak
  • Bitiremediği yarım inşaattan zarar etmeden ve hatta kazanç elde ederek kurtulmuş olacak
  • 2042’ye kadar turistik tesis amaçlı yeni kira sözleşmesi imzalayacak

Hükümet Yine Sermayeden Yana

Bu düzenlemeden kimin ne kazandığına bakıldığında, yatırımları yapılmayan Girne Amerikan Üniversitesi çalışanlarının haklarının ne hükümetin ne GAÜ’nün umurunda olmadığı görülmekte.

Yıllarca GAÜ emekçilerinin sırtından zenginleşen ve borçlarının peşine düşülmeyen GAÜ sermayesi için çok kazançlı bir kurtarma planı hazırlayan hükümet, kamu kaynaklarını yine sermaye yararına kullanmakta.

Bütün bunlar pandemi bahane edilerek Sağlık Bakanlığı, Vakıflar, Maliye Bakanlığı ve Serhat Akpınar tarafından bir toplum sağlığı şovuna dönüştürülmüş olsa da, Şubat ayında başlayan ve 5 ay boyunca ilmek ilmek örülen bu kurtarma sürecinin kazananlarının kim olduğu ortada. Hal bu iken atılan imzaları alkışlamak mümkün görünmüyor.

Sürecin doğurduğu başka bir endişe ise, Maliye’nin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına bu meblağları reelde aktarmaması durumunda bundan 10-20 yıl sonra bu fonların iflasına yol açacak bir adımın bugünden atılmış olması ihtimalinin mevcut olması.