FAŞİZMİN KATLETTİĞİ FAZIL ÖNDER ANILDI

24 Mayıs 1958’de TMT tarafından katledilen Kıbrıslı Türk solunun ilk kuşak önderlerinden Fazıl Önder Gönyeli Belediyesi’nde gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.
Etkinlikte Fazıl Önder anısına yazılan şiirler okunurken, mücadele arkadaşı Aziz Kutlay ve araştırmacı yazar Ahmet An da Fazıl Önder hakkında birer konuşma yaptılar.

Fazıl Önder Kimdir?
1926 yılında Küçük Kaymaklı’da doğdu. Yoksul bir aileden geldiği için okuma yazma öğrenmesine karşın ilkokul öğrenimi ile sınırlı kaldı ve orta okula devam edemedi.

Daha küçük yaşlarda kardeşi Cemal’in yanında saraç dükkanına çırak olarak girdi. İşi iyice öğrendikten sonra Ayalı Ahmet adlı bir kişi ile kendi dükkanını açtı.

Aynı zamanda 1949’da Kıbrıslı Türk sendikalarına üye oldu. 1951 yılında Türk Eğitim Kulübü’nde(TEK) çalışmaya başladı ve orada yoğun kültürel çalışmalar yaptı.  Ahmet Malyo, Derviş Ali Kavazoğlu,Mehmet Edisson ile siyasi, ekonomik, ve ideolojik alanda kendi kendilerini eğitmek amacıyla bir grup oluşturdular ve Moskova ile Sofya radyo istasyonlarını dinleyip Türk basınını okumaya başladılar. Buldukları herşeyi okurken TEK aracılığı ile sosyalizm ve geniş halk yığınları için sosyalizmin kazanımlarının propagandasını yapıyorlardı. 13 Mayıs 1955 tarihinde ilk sayısı yayınlanan « İnkilapçı » gazetesini çıkarma kararı aldılar. Gazetenin sorumluluğunu Fazıl Önder üstlendi.

Sadi ile Kavazoğlu  da köşe yazarlığı görevini üstlendiler. Gazete çalışanların haklarını, Kıbrıslı Türk – Kıbrıslı Elen Dostluğunu, EVKAF’ın özellikle de eğitimin Kıbrıslı Türk toplumuna devrini savunuyordu. İnkilapçı 15 sayı sonra sömürge yönetimi için tehlikeli sayılıp kapatıldı. Bu karara şövenist çevreler de katkı koydu.

Pedagoji Akademisi ile Tarım Okulu’nun açılmasına öncülük etti.

24 Mayıs günü mağazası önünde TMT maşalarınca vuruldu. Aldığı yaralar ağır değildi ve kendisini öldürmeye çalışanlardan birini yakalamak için koştu. Fakat ne yazık ki bir diğer TMT’li tarafından arkadan bıçaklandı ve öldürüldü. Cenazesine  sadece kardeşi ve iki akrabası katıldı. Eşi Zehra ile kızı Ayşe’nin cenazeye katılmaları yasaklandı. Küçük Kaymaklı Mezarlığına defnedildi ve bugüne dek mezarının yerini kimse bilmiyor.