Dünya Yalnız Bizim Hareketi, Lefke bölgesinde ciddi şekilde artan zehirlenme, vurulma gibi hayvanlara yönelik şiddet vakalarıyla ilgili Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya’yı ziyaret etti.
Ziyarette Kaya’ya, Lefke Belediyesi tarafından şiddet vakalarına karşı herhangi bir yasal girişim başlatıp başlatılmadığı, bölgede artan sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma, barınak, çip ve ruhsatlandırma gibi çözümleri olup olmadığı soruldu.
Kaya: “Polise Başvurduk, Ancak Yanıt Alamadık… Kısırlaştırmayla İlgili İlerleme Kaydettik”
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ise bölgedeki zehirleme vakalarına yönelik polise başvurduklarını ancak konuyla ilgili polisten herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi.
Öte yandan sokak hayvanlarının kısırlaştırılması konusunda, hayvanların kısırlaştırma operasyonu sonrası bakılabilecekleri bir alan ayarlanması için çalıştıklarını ve bu yönde ilerleme kaydetmeyi başardıklarını belirten Kaya, söz konusu alan hazır olduktan sonra, her ay belirli bir sayıda sokak hayvanını kısırlaştırmaya başlayacaklarını söyledi.
Kaya, kısırlaştırma ile sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına aldıklarında, hayvanlara yönelik şiddet vakalarının da azalacağını düşündüğünü ifade etti. Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi ise kısırlaştırmalarla ilgili maddi kaynak anlamında kendilerinin de düzenleyecekleri etkinliklerle Lefke Belediyesi’ne yardımcı olmaya hazır olduklarını, özellikle maddi sıkıntılarla boğuşan Lefkoşa Türk Belediyesi gibi belediyelerin derneklerle bu konularda yaptığı işbirliklerinin örnek alınabileceğini Kaya’ya iletti.
“Barınak İçin Fon Bulunamadı”
Kaya, sokak hayvanlarına yönelik barınak planlarıyla ilgili Avrupa Birliği’nden fon sözü aldıklarını, ancak bu fonun daha sonra AB tarafından verilmediğini ifade ederek, fon bulunamaması sebebiyle şu an için barınak çalışmasının mümkün olmayacağını söyledi.
“Çip, Ruhsatlandırma ve Cezai Uygulama Olmadan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Sorunlar Sürecek”
Çip ve ruhsat konusunda ise Lefkoşa ve Girne’de olumlu adımlar atılıp olumlu sonuçlar alınmaya başlanıldığına dikkat çeken Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi, çip ve ruhsatlandırma uygulaması ile hem popülasyonun kontrol edilebileceği, hem başıboş köpek sorununun çözüleceği, hem de belediyenin bu alanda kullanabileceği maddi bir kaynak da yaratılabileceğini kaydetti.
Kaya, çip ve ruhsatlandırma uygulaması mantıklı bir çözüm olsa da, halkın bu uygulamaya destek ve ilgi göstereceğini düşünmediğini, bölgede özellikle öğrencilerin hayvanlarını sokağa terk ettiğini ve bunun kontrolünün de çok zor olduğunu söyleyerek, bu sebeplerle uygulamaya sıcak bakmadığını bildirdi. Hareket ise kısırlaştırma ve barınak gibi çalışmaların, ancak çip, ruhsatlandırma ve cezai uygulamalarla kalıcı çözümler sağlayabileceğini, aksi halde ne sokak hayvanlarının popülasyonun ne de buna bağlı sorunların önüne geçilemeyeceğini Kaya’ya iletti.
Ziyarette bölgede yalnızca bir kaç tane bulunan mama otomasyonlarının sayısının artırılıp artılmayacağı sorusu da Kaya’ya yöneltilirken, Kaya, mama otomatlarının bir dernekle işbirliği içinde yapıldığını, ancak ne derneğin ne de halkın buraya su ve mama bıraktığını, günün sonunda belediyenin de bu işi yürütemediğini ifade ederek, bu sebeple daha fazla su ve mama otomatının yerleştirilmediğini belirtti. Buna rağmen kendilerinin bu alandaki sorumluluklarını inkar etmediklerini kaydeden Kaya, uygun yerler tespit edildikten sonra su ve mama otomatlarının yerleştirilmesinin sürdürüleceğini kaydetti.