Karantina ekibinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç “Şu an KKTC olarak Covid-19 kapsamında çok kötü noktada değiliz ancak bu kötü bir duruma gelmeyeceğiz manasına gelmiyor.” dedi.
Bir TV kanalında canlı yayına katılarak soruları yanıtlayan Dr. Derlen Özgeç , kamudaki işyerlerinin , okulların ya da uçuşların açılmasının bir intihar olacağı uyarısında bulundu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç ‘in açıklaması şöyle:
Tabi ki bunun ekonomi boyutu var ama özellikle kamuda iş yerlerinin açılması, okulların ya da uçuşların açılması gibi durumlarda şahsen bunun bir intihar olacağını düşünüyorum. Şu an biz kademeli ve yavaş yavaş bir artış hızına sahibiz . Şu an kamu açılır, okullar açılır ve uçuşlar başlarsa bu bir intihar olur ! Şu an evde kalmak zorundayız.
Her Pozitif Vaka 3 Bulaş Demektir
Şu anda kontrollü gittiğimiz için pik noktada değiliz ama okullar açılır, işyerleri açılır ve uçuşlar açılırsa o noktaya gelebiliriz. Her bir kişinin pozitif çıkması ortalama 3 kişiye bulaştıracağı anlamına geliyor ve böylelikle sayı artıyor. Bazı kişiler hiç semptom göstermeden de bu hastalığa yakalanabiliyor. O nedenle evde kalmak zorundayız çünkü virüsü taşıdığımızı bilmeden riskli gruba bu hastalığı geçirebiliriz.
Risk Grupları
60 yaş ve üzerinde olan kişiler yanında kronik kalp hastalığı olanlar , kronik akciğer hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler, bağışıklık baskılayan tedavi kullanan kişiler, diyabet hastaları tümü risk grubundadır bunlar 60 yaş ve üzeri yaş grubunda olmasa da risk grubundadır.
“Geçerli Bilimsel Onayı Olan PCR Testlerdir“
Biz Amerika değiliz belirli miktarda olanaklarımız var. Maddi olanaklarınız iyi olsa da zaten bu testleri üreten firmalar ülkelere kota koymuştur. Kesin testimiz PCR’dır. Geçerli bilimsel onayı olan testler PCR testlerdir. Hızlı test kitleri negatif durumu iyi saptıyor. Bilimsel çalışmalarda ortaya konan durum budur. Hızlı test kullanılması gereken noktalarda hızlı testler kullanılıyor. Laboratuvarda tek cihaz olduğu için günde en fazla 130 test yapılabiliyor.
“Temaslılar Linç Kültüründen Dolayı Saklandı”
İlk pozitif sonuç veren hastalara linç kültürü uyguladık ve bu hastalara etiketleme yaptık. Bu da semptomu olan hastaların kendisini saklamasına neden oldu. Linç kültürü de temaslı saptamasında sıkıntıya neden oldu. Gerçekten ateş, öksürük, nefes darlığınız varsa iletişime geçin ve sağlık bakanlığına ulaşın.
“Kabullenmede Sorun Yaşadık“
Dünya bu hastalığa hazırlıksız yakalandı. Biz ise kabullenme noktasında sorun yaşadık. Siyasiler bu hastalığın bize geleceğini kabullenmede sorun yaşadı. Belirli önlemler alındı ama kısmi önlemler alındı. Yeterli önlem aldık diyemeyiz. İşin başındayken farklı önlemler alabilirdik. Sokağa çıkma yasağı konusunda daha sert önlemler alabilirdik. Tam sokağa çıkma yasağı konusunda erken adım atabilirdik. Yine de dünyaya baktığımızda KKTC’nin durumu kötü değil.
Sosyal medyada bazen yanlış bilgiler dolaşıyor. Ne yazık ki bazen medyadan da bu durumu kullanan arkadaşlar var ve bizi zor durumda bırakıyorlar. Covid-19 şu anda herhangi bir hekim ya da hemşireye virüs bulaşmış değildir. Karantina Merkezi’nde çalışan tüm sağlık çalışanlarına da test yapılması planlanmıştır.
Beklentimiz Halkın Evde Kalması
Şu an en büyük beklentimiz halkın evde kalması ve bizi takip etmesidir. Yapılabilecek tek şey şu anda halkın evde kalması ve uyarılara uyması. Dünya ile kıyasladığımızda çok kötü bir noktada değiliz ancak bu kötü bir duruma gelmeyeceğiz manasına gelmiyor.