Dev-İş’e bağlı Emek-İş yayınladığı basın açıklamasıyla, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün emekçiye “ahlaksız” bir teklifte bulunduğunu vurgulayarak, işçilerin teklifi geri çevirdiğini ve sendikalarına bağlılık kararı aldıklarının altını çizdi
“Gerekçeli işten durdurma belgeleri dahi verilmemiştir”
EMEK-İŞ tarafından yapılan açıklamada, EMEK-İŞ sendikasının, 26 Kasım’da sendika binasında düzenlediği personel toplantısına katılan 15 CAS emekçisinin, DEV-İŞ’e üye olup sendika toplantısına katılmalarından dolayı gayrı yasal bir şekilde, telefon mesajı ile işten durdurulduklarının ve işyerine girişlerinin engellenmekte olduğunun altı çizilirken, resmi olarak gerekçeli işten durdurma belgelerinin dahi verilmediği belirtildi.
“Hükümet sendikayı by-pass etti”
Açıklamanın devamında ise, sendikanın hükümetin uyguladığı bu haksız uygulama karşısında sesini duyurmak ve yapılanları kamu oyu ile paylaşmak için çeşitli eylem ve uyarı grevi yaptığının altı çizildi.
Ayrıca CAS yönetimi ve CAS’ın bağlı olduğu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşme taleplerine karşılık bulunamadığı vurgulandı.
Sendikayı muhatap almayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın sendikayla görüşmek uyerine işçi temsilcilerini gayrı resmi olarak görüşmeye çağırdığı ve Başbakan adına tehditlere devam ettiği ifade edildi.
Özgürgün: Sendikadan Toplu İstifa Edin, İşe Dönüp Artış Alın
Basın açıklamasının devamında, görüşmeye giden işçilere işten çıkarılmalara temel gerekçe olarak DEV-İŞ’e bağlı EMEK-İş sendikasına üye olmalarının gösterilerek, Ulaştırma Bakanlığı tarafından Başbakan adına toplu istifa etmeleri talebinin yinelendiği ifade edildi.
Emekçilerin üyelik kararlarında ısrarcı olduklarının, tehditlere boyun eğmeyeceklerinin ve sendikanın yeni eylemlere gideceğinin bildirilmesi karşısında gayrı resmi olarak yönetim kurulu başkanının ve üyelerinin CAS emekçileri ile toplantı talep ettiğinin ve kararın Başbakan Hüseyin Özgürgün’e ait olduğunun, en kısa zamanda Başbakanla görüşülüp sorunun çözüleceği taahhüdünde bulunulduğunun ve CAS yönetiminin birkaç gün süre talep ettiğinin altı çizildi.
Özgürgün’den Tehdit: “7 İşçi Daha Atılacak”
Açıklamada, talep edilen sürenin ardından CAS yönetim kurulu başkanının, Başbakanla gerçekleştirdiği görüşme üzerine, 2 İşçi temsilcisini CAS yönetim kurulu toplantısına davet ettiği ve Başbakan tarafından ahlaksız teklif ve tehditler yapıldığı ifade edildi.
Yapılan teklifin tüm CAS emekçilerinin hafta sonu mesai bitimine kadar (yani bugün mesai bitimine kadar) DEV-İŞ’e bağlı EMEK-İŞ sendikasından istifa etmeleri durumunda, işten çıkarılanların işlerinin başına dönebilecekleri ve çalışanlara maaş artışı yapılacağını, aksi taktirde isimleri belirlenmiş ve Başbakan imzası ile çalışanlara gösterilmiş 7 kişinin daha işine son verileceği şeklinde olduğu vurgulandı.
Yapılan bu ahlaksız teklif karşısında CAS emekçilerinin yapılmaya çalışılanın ne anlama geldiğini anlayarak yapılan teklifi reddettiği ve sendikalarına bir o kadar daha sıkıca sarılma kararı aldıkları vurgulanırken, Anayasal hak olan sendikal örgütlenme ve özgürce sendika seçebilme hakkının açıkça hem de bizzat Başbakan tarafından yok sayıldığı ifade edildi.
Çalışma yaşamını düzenlemek ve mevcut yasaları uygulamak ve uygulatmakla mükellef Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın koltuğu koruma refleksi ile yaşananları sadece seyrettiğinin altı da çizildi.
Yasal Haklarımızı Kullanacağız
Açıklamanın sonunda ise, DEV-İŞ Federasyonu ve EMEK-İŞ sendikası olarak bugüne kadar şirkete zarar vermemek adına hep sağduyulu ve sabırlı davranıldığı ancak artık bıçağın kemiğe dayandığı vurgulandı.
Açıklama bitirilirken, “sendikal örgütlülüğümüzü ve Toplu İş Sözleşmesi hakkımızı korumak adına artık tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Ortaya çıkacak olan kaostan ise ne CAS emekçileri ne de Sendikamız olacaktır.” denildi.
Kaynak: Kıbrıs Gazetesi
Devlet İşçinin Karşısında, Sermayenin Yanında!
Devletin, Anayasal bir hak olan sendikal örgütlülüğü türlü tehditle tırpanlamaya çalışması, özel sektörde yaşanan yoğun sömürüye alet olarak sermayedarın yanında olduğunu kanıtlar nitelikte.