8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Omorfo’da ana talebi “Omorfo’ya Sığınma Evi” olan bir yürüyüş gerçekleştirilmiş, söz konusu talebi somutlaştırmak adına bölge örgütleri tarafından 9 Mart tarihinde Güzelyurt Kaymakanlığı’na Omorfo’ya sığınma evi yapılması talebiyle bir de dilekçe verilmişti.
Gerek bölge örgütlerinin kararlılığı, gerekse de Güzelyurt Kaymakamlığı’nın konunun takipçisi olmasıyla birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 18 Nisan tarihli bir yazı ile Güzelyurt Kaymakamlığı’na sığınma evi talebiyle ilgili yazılı cevap verdi. Bakanlığın verdiği cevapta, bölgeye sığınma evi yapılmasına yönelik somut hiçbir girişimden söz edilmezken, yuvarlak ve süslü cümlelerle “konunun değerlendirileceği” dile getirildi.
Ülkemizde 3 gün içinde yaşanan iki kadın cinayeti ve Omorfo bölgesine bağlı Güneşköy’de yortaya çıkan çocuk tecavüzü vakasının ardından kadına ve çocuğa yönelik şiddet konusu ile sığınma evi ihtiyacının ne kadar acil ve hayati önemde olduğunun bir kez daha ortaya çıkmasıyla, örgütler konunun takipçisi olmayı sürdüreceklerini açıkladılar.
Akçay Kültür ve Sanat Derneği, Bağımsızlık Yolu, Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği, Dördüncü Duvar Kültür ve Düşünce Derneği, Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Güzelyurt Yeşilada Lions Kulübü Derneği ve Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Güzelyurt Şubesi’nden oluşan örgüt ve dernekler, Kaymakamlık ile Cuma günü (21 Nisan) yaptıkları görüşmede Omorfo’ya bir sığınma evi yapılması için dile getirdikleri taleplerini ilerleyen günlerde daha da somutlaştıracaklarını ve sığınma evinin hayat bulması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirttiler.
Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç de, bölgeye bir sığınma evi ihtiyacının önemini vurgulayıp, Kaymakamlık olarak bu konunun gündemlerinde yer almayı sürdüreceğini, yapılacak girişimlere de destek vermeyi ve sığınma evi talebi için bölge örgütleriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.
İlgili haberler;
Güzelyurt Kaymakamlığı’na Omorfo’ya Sığınma Evi İçin Dilekçe Verildi