Baraka Kültür Merkezi, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), ve Bağımsızlık Yolu’nun düzenleme kararı aldığı panellerin ilki gerçekleştirildi. Sorunların konuşulup, çözüm önerilerinin sunulduğu panele konuşmacı olarak katılacak olan 3’ü Mağusa, 1’i Güzelyurt Belediyesi’nden, 4 belediye çalışanının belediye başkanlarının baskısı sonucu konuşmacı olmaktan vazgeçtiği öğrenildi.
Mağusa İlçesi’nin sorunlarının konuşulacağı ‘Mağusa Sorunlarını Konuşuyor’ isimli paneller dizisinin ilkini gerçekleştirdi. Sakarya bölgesindeki Mağusa Gençlik Akademisi binasında ‘Kanalizasyon Kabusu ve Mağusa’nın Değişen Kokusu’ adı altında gerçekleştirilen panelin Moderatörlüğünü TDP Mağusa İlçe Başkan vekili Mimar Ece Balcı yaparken, panelistlerin sunumlarından önce, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Baraka ve Bağımsızlık Yolu adına Fatih Bayraktar birer konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmaların ve sunumların ardından katılımcıların sorularına da yanıtlar verilirken, panele katılan kişiler özellikle kanalizasyondan kaynaklanan kokudan ciddi şekilde mağdur olduklarını, ancak yetkililerin sorunun çözümü yönünde adım atmadıklarını vurguladılar.
Panelin konuşmacılarından mimar Erdoğan Bekiroğlu, Mağusa’da yapılan kanalizasyon projesi hakkında bilgiler verdi. 2009 yılında kanalizasyonun 1. etap projesi için 7.5 milyon Euro harcandığını, ancak hatalı olan bu projenin tamiri için şimdi 5.6 milyon Euro’ya daha ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Hatalı proje ve uygulamaların halka kötü koku ve ek maliyet olarak geri döndüğünü belirten Bekiroğlu, sisteme karışan yer altı sularının da sistemin ömrünü azalttığını ifade etti. Projenin detaylarını ve eksikliklerini, neden olduğu mağduriyeti sunum şeklinde aktaran Bekiroğlu, yapım aşamasında cefasını çeken halkın, bunun sefasını sürmek yerine, eziyetini çekmeye devam ettiğini kaydetti.
“Çözüm Önerileri”
Kanalizasyon sistemindeki arızalardan kurtulmak için biri kalıcı, dördü de acil olmak üzere 5 ayrı yol olduğunu söyleyen Bekiroğlu, kalıcı çözüm olarak görüntülerin incelenerek raporlanıp çökmelerin olduğu yerlerin kazılarak düzeltilmesi gerektiğini, ancak mahkeme aşamasında olduğundan dolayı belediyenin bu aşamayı uygulayama koyamadığını belirtti.
Bekiroğlu pratik çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Kanalizasyon sisteminin sürekli yıkanması, Kanalizasyon temizleme aracı alınıp, sürekli temizlik bakımı yapılması, Tüm pompa istasyonlarına koku filtresi takılması, Çeşitli noktalardan sistemi kontrollü bir şekilde havalandırma yapılması ve Rogar kapaklarının tekrardan yapılması.
Cemal Özyiğit
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, tarihi ve kültürel dokusuyla zengin bir kent olan Mağusa’nın hak ettiği değeri bulmadığı gibi, yeterince değerlendirilmediğini de belirtti.
Mağusa’nın sadece DAÜ ekseninde gelişiminin öngörüldüğünü, elbette DAÜ’nün önemli getirileri olduğunu, ancak tek başına bunun yeterli olmadığını belirten Özyiğit, Mağusa’nın her ayrı unsuru ile öne çıkarılması için, çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Mağusa’nın yeterince değerlendirilememesinde yerel yönetimlerin de sorumluluğu olduğunu belirten Özyiğit, ülkesel fiziki plan bir yıl önce hayata geçmesine rağmen, Mağusa’da halen İmar Planı’nın gündeme gelmediğini ifade etti.
Mağusa’nın daha iyiye ulaştırılması, daha yaşanası bir kent haline gelebilmesi için sorunların ortaya çıkarılarak, konuşulması, çözüm önerilerinin tartışılması gerektiğini , düzenlemiş oldukları bu panelin de bunu amaçladığını belirten Özyiğit, ancak panelin konuşmacılarının bazılarının sonradan çekince belirttiklerini, bazılarına da katılmamaları yönünde mesaj iletildiğini kaydetti.
Bu anlayışları protesto ettiklerini belirten Özyiğit, “Biz tam tersine yetkili makamların da buraya gelerek sorunları farklı ağızlardan dinlemesini, farklı fikir ve görüşleri dinlemesini beklerdik. Olması gereken, doğru olan da buydu, ancak maalesef tersi bir tutum izlendi” ifadelerini kullandı.
Özyiğit, panelin düzenlenmesinde emeği geçenler, konuşmacılar ve katılımcılara teşekkür ederek, konuşmasını sonlandırdı.
Fatih Bayraktar
Bağımsızlık Yolu adına konuşan Fatih Bayraktar, TDP, Baraka ve Bağımsızlık Yolu’nun bir süreden beridir sürdüğü çalışma anlayışının olumlu toplumsal yansımaları olduğunu anımsatarak, bu anlayış çerçevesinde Mağusa’da yaşanan sorunları gündeme getirerek çözüme ulaştırılması amacıyla bir dizi panel düzenleneceğini belirtti.
Bayraktar, panellerle birlikte bilinçlenen ve kendi yaşadığı sorunların öznesi olan halkın sorunları sahiplenerek çözümü için mücadele etmesinin önemine vurgu yaptı.
Mağusa Belediyesi yönetiminin panelin konuşmacıları olan çalışanlarının panele katılımını engellediğini belirten Bayraktar, bu anti-demokratik tavrı kınadıklarını söyledi. “Sorunlar ancak konuşularak ve paylaşılarak çözülebilir” diyen Bayraktar, farklı fikirlerin panelde tartışılmasını amaçladıklarını, ancak bunun engellendiğine dikkat çekti.
“Mağusa ne yazık ki eski güzel kokularını yitirdi, her tarafta çok kötü bir koku ile karşı karşıyayız” diyen Bayraktar, birileri istemese de Mağusa’nın sorunlarını konuşmaya devam edeceklerini kaydetti.