Arabahmet Kültürevi’nin nasıl bir tadilata ihtiyacı olduğuna dair fizibilite çalışması yapılıp yapılmadığı ve varsa fizibilite raporunun açıklanması için Baraka Kültür Merkezi tarafından yapılan başvuruya LTB tarafından verilen cevapta fizibilite raporundan bahsedilmedi bile. Arabahmet Kültürevi ile bölgedeki diğer binalar aynı tutuldu.
Baraka Kültür Merkezi’nin geçtiğimiz hafta LTB’ye göndermiş olduğu Arabahmet Kültürevi’nin GAÜ’ye verilmesinden önce, binanın tadilat ve restorasyon ihtiyacı ile ilgili fizibilite çalışması yapılıp yapılmadığına dair soru dilekçesine cevap geldi.
LTB adına Projeler Şube Amiri Ali Güralp imzalı yazıdan, Arabahmet Kültürevi’nin GAÜ’ye verilmesinden önce herhangi bir fizibilite çalışması yapılmadığı ortaya çıkmakta. Dolayısıyla Belediye, Arabahmet Kültürevi’ni elden çıkarmasının gerekçelerinden biri olarak sunduğu bakım ve onarım ihtiyacı ile ilgili hiç bir çalışma yapmadan, uzmanlardan görüş alıp bir rapor hazırlamadan binayı şirkete devretti ve ihaleye çıktı.
Belediye’nin cevabında ayrıca Arabahmet Bölgesi Geliştirme Şirketi’nin politikalarından bahsedilmekte ve Belediye’nin Arabahmet Kültürevi ve diğer binalar için ne parasal açıdan ne de yönetim açısından herhangi bir şey yapamayacakları da ifade edilmekte.
Kültürevi ile Bölgedeki Diğer Binalar Aynı Tutuluyor
LTB’nin cevabında kamusal bir değeri olan ve kültürel-sanatsal üretimlerin yapıldığı Arabahmet Kültürevi ile bölgedeki diğer binalar aynı tutularak, bölgede restore edilmesi gereken 50 civarındaki binanın da özel kişi ve kurumların elinde olduğu ifade edildi. Kültür-sanatla ilgili yasal yükümlülükleri de olan Belediye’nin, Lefkoşa’da tek olan bir kültür evi ile diğer tarihi binalar arasında bir ayırım yapamaması da kültür-sanata bakış açısıyla ilgili soru işaretleri yaratmakta.
LTB’den gelen cevap:
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.