BARAKA: HAYIR! BİN KERE HAYIR!

Baraka Kültür Merkezi yayınladığı bildiri ile Anayasa değişikliğine Hayır çağrısı yaptı. İşte basın açıklamasının tam metni:

Meclis’ten 48 oy ile geçen Anayasa Değişikliği 29 Haziran’da Yerel Seçimlerle birlikte referanduma sunulacak! Başta CTP-BG olmak üzere egemen siyasetin halktan istediği ise Anayasa değişikliğine ‘evet’ denilmesi…

Hükümetin büyük ortağı CTP-BG; bugüne kadar Kıbrıslı Türklerin varoluş/yokoluş krizi zeminin temellerinden birini oluşturan Geçici 10. Madde’ye dokunma basiretini gösterememesine rağmen, mevcut değişiklikleri neredeyse bir ‘devrim’ gibi sunmakta… Rejimle mücadele içerisinde olduğunu iddia eden düzen partileri; bugüne kadar halkı çeşitli şekillerde aldatanlar ve rejimin kırmızı çizgilerine dokunmaktan kaçınanlar bu sefer de Anayasa değişikliği vesilesiyle rejimin tadil edilmesi gayreti içerisindeler…

“Bir metne ‘evet’ demenin, o metinde hiç sözü edilmeyen bir şeylere de ‘evet’ demek anlamına geleceği nasıl düşünülebilir ki?” diyerek Anayasa değişikliği savunmaya ve ‘evet’ demenin geçici 10. Madde’ye ‘evet’ demek anlamına gelmediğini söylemeye çalışıyorlar…

Hayır!

Bugün Geçici 10. Madde’yi görmeyen Anayasa Değişikliği’ne ‘evet’ demek, Geçici 10. Madde’ye dokunamayan, rejim ile Kıbrıslı Türklerin varoluşu arasında taraf olamayan anlayışa; sistemin gediklerini dolduran fakat sisteme karşı çıkamayan politik ve ahlaki akıma ‘evet’  demektir!

“Ama bu güzel, ama bu iyi” demek, Anayasa değişikliğinin Geçici 10. Madde’nin üstünü örteceği gerçeğini değiştirmez. Anayasa değişikliğine ‘evet’ demek açık bir şekilde Geçici 10. Madde’ye karşı mücadeleyi ikinci plana almak anlamına gelmektedir.

Rejimin belirleyici unsurlarına dokunmadan rejimle mücadele edebileceğini sananlar, sadece  daha güçlü ve cilalanmış bir sistemin duvarlarını örmekteler.

Baraka Kültür Merkezi olarak bu ülkede demokratikleşme ve sivilleşmenin olmazsa olmazının geçici 10. Maddenin kaldırılmasından geçtiğini düşünüyoruz. Bunun yanında daha önce açıkladığımız değişiklik önerilerinden; sendikalaşma zorunluluğu, azınlık hakları, eylem hakkı üzerindeki sınırlamalar, vicdani ret gibi hayati noktaların eksikliği de “hayır” kararımızı keskinleştirmektedir…

Üstelik bu değişiklikte performans yönetimi gibi neo-liberal maddelerin varlığı, TC’deki YÖK’ün minyatürü olan YÖDAK’ın Anayasa’ya girmesi, TC ile yapılacak anlaşmaların mahkeme kararı ile iptal edilememesi gibi önerilerin bulunması tam bir rezalettir…

Egemenler bizimle dalga geçerken, sessiz kalmamız mümkün değildir…

Kıbrıslı Türklerin özgürlük, varoluş ve temel hakları mücadelesinde bugün bu değişikliğe yüksek sesle ‘HAYIR’ demek, hem geçmiş mücadelelerimize hem de gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzdur…

Bu yüzden halkımıza çağrımız, tereddütsüz ve net bir hayır ile varlığımızı egemenlere göstermemiz yönündedir: “Hayır! Bin kere hayır!”

 

Baraka Kültür Merkezi (a)

Hasan Yıkıcı

Be the first to comment

Leave a Reply