Bağımsızlık Yolu’ndan Korona Virüsü’ne Karşı Ada Halklarının Sağlığı İçin Acil Önlem Talepleri

Virüs ile mücadele, karantina ve tedavi sürecinde mevcut kamusal hastanelerin kısıtlılıkları göz önünde bulundurularak; her kazadaki özel sağlık kuruluşlarına (ihtiyaç duyulduğu oranda ve ihtiyaç duyulacak süre için) kamu tarafından el konulsun!





Beş kişinin üzerinde işçinin birlikte çalıştığı tüm işyerleri geçici bir süreliğine tatil edilsin. Bu işyerlerinde çalışan emekçilerin maaşları; Sosyal Sigorta, Patron ve Devlet arasında paylaştırılarak yasal mevzuata uygun olarak eksiksiz olarak ödensin!


Beş kişiden az işçi çalıştıran ve/veya kriz döneminde açık olması elzem işyerlerine, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek kurallar çerçevesinde hijyen kriterleri zorunlu kılınsın. Bu kriterleri yerine getirmediği saptananlar kapatılsın!





İnsanlarımızın toplu olarak bulunduğu tüm mekanlar kapatılsın. Özellikle Kumarhaneler, bet ofisler, gece kulüpleri, meyhaneler ve ibadethaneler kriz dönemi boyunca kapatılsın!





Ada genelinde iki toplumun kontrolü altındaki kısıtlı kaynaklar ortak kullanılsın!
Adamızın bir yanından yayılacak virüsün geçiş noktalarına bakmaksızın ilerleyeceğinin bilinci ve sınırlı kaynakların birleştirilerek kullanımının halklarımızın sağlığı açısından en iyisi olacağından hareketle; Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Elen tabip birlikleri ve bilim insanlarından oluşacak yetkilendirilmiş ortak kriz masaları derhal oluşturulmalı, halklarımızın sağlığı milliyetçilikle tehlikeye atılmamalıdır.





Virüsün yayılmasını engelleyebilecek ürünler devlet eli ile dağıtılsın, fırsatçılar engellensin.
Fırsatçı sermayedarların önüne geçmenin sadece denetimle olamayacağının bilinci ile elzem sağlık ürünleri ve virüsün yayılmasına karşı mücadelede gerekli ürünler, belediyeler ve kamu eli ile tedarik edilerek oluşturulacak çoklu noktalar üzerinden, maliyetleri karşılığında halka dağıtılsın.
Yeşil hat boyunca hizmet veren geçiş noktalarının tek taraflı olarak kapatılması uygulaması derhal son bulsun. Geçiş kapılarında alınması gereken önlemler noktasında iki toplumun birlikte hareket etmesinin gereğine uygun davranılsın.
Kriz dönemi sona erene kadar, hiçbir uyruktan hiçbir yabancı işçiye yeni çalışma izni verilmesin! Yurt dışından yabancı uyruklu işçi getirilmesi konusunda, Bakanlar Kurulu tarafından sadece 3. Uyruklu kişilere ilişkin alınmış olan kısıtlama, tüm yabancı uyruklu işçiler için geçerli olacak şekilde düzenlensin.