Bağımsızlık Yolu, Kıb-Tek yönetiminin medya danışmanlığı için hizmet alımı yapması konusunda bir açıklama yaptı.
Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Sorumlusu Mustafa Keleşzade’nin kalem aldığı açıklamada, elektrik gibi temel bir ihtiyacın devlet tarafından kamusal olarak sağlanıp, özel sektörün kâr hırsı ve insafına terk edilmemesinin elzem olduğu vurgulanırken, Kıb-Tek’i özel sektörden ayıran noktalardan birinin reklam ve promosyon gibi algıya dayalı pazarlama yöntemlerine bütçe ayırmaması olduğunun altı çizildi.
Açıklama şöyle:
KIB TEK yönetiminin reklam ve halkla ilişkiler için iki ayrı şirketle tek seferlik 50 bin TL ve aylık KDV dahil 14 bin TL olmak üzere senelik 200 bin TL’yi aşacak anlaşmalar yaptığını şaşkınlık içinde öğrenmiş bulunmaktayız.
Hatırlatmak isteriz ki KIB TEK bir kamu kuruluşudur; kâr amacı gütmez ve ayrıca halkımıza elektrik sağlanması konusunda her hangi bir rekabet unsuru da yoktur. Elektrik gibi temel bir ihtiyacın devlet tarafından kamusal olarak sağlanması, özel sektörün kâr hırsı ve insafına terk edilmemesi de elzemdir.
Elektrik gibi temel ve sabit bir talebi karşılayan ve alanında tek olan bir kuruluşun reklama ihtiyacı olamaz. KIB TEK’i kamusal kılan ve özel sektörden ayıran noktası reklam gibi, promosyon gibi algıya dayalı pazarlama yöntemlerine bütçe ayırmaması, birilerinin karı için değil halkımıza en iyi hizmeti, olabilecek en uygun fiyata sağlama sorumluluğunu taşımasıdır. Elektrik kurumunun son olarak uygulamaya koyduğu 3 zamanlı zam tarifesine bu reklam aracılığı ile algı yönetimi faaliyetlerinin bir parçası olduğunu anlaşılmaktadır.
Tüm bu noktalar birleştiğinde halkımızdan alınan vergiler ve ödenen faturalar ile oluşturulan KIB TEK bütçesinden reklama ayrılan paranın halkın parası ile halkı kandırarak hükümetin yaptığı zamları gizleme çabası olduğu görülmektedir. Bu durum hem etik değildir, hem de yasal değildir. Kamu kaynakları hükumet partilerinin reklam bütçesi olarak kullanılamaz.
Kamu kuruluşlarının halka nitelikli hizmet verebilmesi adına düzenlemelerin yapılması elzemdir, ancak özel sektör gibi davranılarak kamusallık korunamaz. Kamus yönetim ile özel sektör arasındaki fark halka yolunacak kaz gibi bakmak veya bakmamak meselesidir. Hükumet bu uygulaması ile halkı yolunacak kaz yerine koymakta ve kamusallık niteliğini ortadan kaldırmaktadır.
Elektrikte krizin etkisi ile dövizde yaşanılan artış, KIB TEK’in elektrik üretim giderlerinin karşılanması için gelirlerin arttırılmasını zorunlu hale getirmiş olabilir, fakat bunu halkın geneline yüklemek kolaycılık, reklam ile gizlemeye çalışmak ise zekamızla dalga geçmek anlamına gelir. Hükumetten talebimiz halkın parası ile halkı uyutmaya çalışmak yerine en ucuz elektrik tarifesi kullandırılmakta olan ve büyük vergi muafiyetleri alan oteller, kumarhanelerin ve yüksek öğrenim sektörünün yani bugüne kadar kamudan nemalananları vergilendirmesi ve elektrik tarifelerini yükseltilerek bu kaynağı sağlamasıdır.