Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yaşanan karmaşaya ilişkin açıklama yaptı.
Pandemi nedeniyle sosyal mesafe uygulamak için toplantıya katılmayan patronlarla, aylardır işleyen özel sektör emekçilerini çalıştıran aynı kişiler değil mi?
Komisyonda azınlığa düşmemek için toplantıyı terk eden Hür-İş, neden 5 kişilik sandalyesinin birini boş bıraktı?
– Özel sektörde sendikasız işçi çalıştırmak yasaklanmalı, işçilerin başkaları tarafından temsiliyetine son verilmelidir!
– Asgari Ücret en düşük kamu maaşına endekslenmeli ve miyadı dolmuş bu Komisyon ortadan kaldırılmalıdır!
– Pandemi nedeniyle yeni asgari ücreti ödeyemeyecek durumdaki esnaf, servet vergisi ile yaratılacak kaynak aracılığı ile devlet tarafından desteklenmelidir!
Açıklama şöyle:
Bugün bir Asgari Ücret trajedisine tanık olduk! Bir yıldır arttırılmayan asgari ücretin yeniden belirlenmesi için toplantıya çağrılan Tespit Komisyonu miadını doldurduğunu ve özel sektör çalışanlarına sunacak hiçbir şeyi olmadığını tekrar gösterdi. Komisyonda bulunan patron temsilcileri, pandemi süreci nedeniyle sosyal mesafe olması gerektiğini söyleyerek toplantıya katılmadı!
İşçiler adına komisyonda bulunan (ama asgari ücretli tek bir üyesi bulunmayan) sendika Hür-İş de komisyonda 5 sandalyesi olmasına rağmen 4 kişi ile toplantıya gitti. Burada 5 devlet temsilcisi ile miktarda anlaşamayınca toplantı odasını terkettiler!
Terk gerekçelerini ise bir oy eksikleri olmasına bağladılar!
Ve katılım tutanağına imza atmadıkları için resmen toplantının yapılmadığını ve kendilerinin gıyabında devlet temsilcilerinin belirlediği brüt 4400 TL’nin geçersiz olduğunu savunarak, polise şikayette bulundular! Şimdi bizden bekledikleri, “toplantı tutanağına imza atılmadıysa toplantı açılmış mıdır açılmamış mıdır” tartışmasına taraf olmamız! Oysa buraya gelmeden bazı sorular sormak şart:
1- Pandemi nedeniyle sosyal mesafe uygulamak için toplantıya katılmayan patronlarla, aylardır işleyen özel sektör emekçilerini çalıştıran aynı kişiler değil mi?
2- Komisyonda azınlığa düşmemek için toplantıyı terk eden Hür-İş, neden 5 kişilik sandalyesinin birini boş bıraktı?
3- Toplantıyı terk edip komisyonun yeniden toplanmasını talep eden Hür-İş, patronların da katılması olası yeni toplantıda bu defa çoğunluğa mı geçmeyi planlıyordu?
4- Ve Hür-İş, 3323 TL net olan mevcut asgari ücret ile devam edildiğinde özel sektör emekçilerinin durumunun daha mı iyi olacağını düşünüyordu?
Yaşananlar, patronların yokluğunda dahi devlet tarafının özel sektör emekçileri için işçileri temsil eden kamu sendikası ile uzlaşmak niyeti olmadığını gösterdi! Yaşananlar, işçilerini pandemide çalıştırmaya devam edenlerin canının tatlı olduğunu ve kendilerinin pandemide bir toplantıya dahi katılmak istemediklerini gösterdi!
Yaşananlar tek bir özel sektör emekçisi üyesi dahi olmayan Hür-İş’in komisyona tüm üyeleri ile katılmayarak, “el elin eşşeğini türkü söyleyerek ararmış” sözünü kanıtladığını gösterdi. Yaşananlar bu komisyonun miyadını doldurduğunu ve içindeki hiçbir “taraf”ın özel sektör emekçilerine sunacak hiçbir şeyi kalmadığını gösterdi!
Bundan sonra olacak olan ise şudur: Devlet tarafının tek taraflı belirlediği asgari ücrete patronlar ve Hür-İş itiraz edecek! Ardından 10-5 oy oranı ile bu asgari ücret reddedilecek! Ve film en baştan yeniden başlayacak! Özel sektör emekçileri de 1 Şubat 2020’de belirlenen 3323 TL’lik ücrete talim edecek!
Yapılması gereken ise #BağımsızlıkYolu tarafından yıllardır söylenen 3 adımın atılmasıdır:
– Özel sektörde sendikasız işçi çalıştırmak yasaklanmalı, işçilerin başkaları tarafından temsiliyetine son verilmelidir!
– Asgari Ücret en düşük kamu maaşına endekslenmeli ve miyadı dolmuş bu Komisyon ortadan kaldırılmalıdır!
– Pandemi nedeniyle yeni asgari ücreti ödeyemeyecek durumdaki esnaf, servet vergisi ile yaratılacak kaynak aracılığı ile devlet tarafından desteklenmelidir!
#SendikasızÇalıştırılmakYasaklansın
#AsgariÜcretKamuMaaşınaEndekslensin
#ServetVergisiHemenŞimdi