Kıbrıs’ın kuzeyinde AKP’nin yürüttüğü, yerli işbirlikçilerinin de katkı yaptığı “Evet” propagandası ile Türkiye’deki referandum ülkemizin iç meselesi haline getirilmeye çalışılıyor. Girne-Lefkoşa Anayolu’ndaki alt geçit de dahil olmak üzere, hiçbir izin alınmaksızın, AKP istediği yeri pankartı ile süsleyebiliyor. Polis memurları ise müdahale etmeye korkuyor…
Ülkemizde son dönemde Türkiye’deki referandum gündemi sokakları süslerken, özel mülk olan binalardan sonra pankart asılma sırası anayollara geldi.
Son olarak dün Girne-Lefkoşa Anayolu’ndaki alt geçite Recep Tayyip Erdoğan fotoğraflı “Kıbrıs evet diyor” pankartları asılırken, çift taraflı asılan pankartlara polis müdahale etmek istemedi.
Gün boyunca alt geçit üzerinde çift taraflı olarak asılı duran pankartları yetkililer yalnızca seyrederken, vatandaşların inisiyatif alarak pankartları söktüğü öğrenildi.
Yapılan araştırmada, asılan hiçbir pankart için herhangi bir izin başvurusu veya onayın söz konusu olmadığı ortaya çıktı.
Girne ve Lefkoşa Belediyesi’nden yetkililer asılan herhangi bir pankart için hiçbir yazılı başvuru yapılmadığını ve izin istenmediğini söyledi.
Girne Kaymakamlığı ise, pankart izni için kendilerine herhangi bir başvuru yapılmadığını belirtti.
Girne Belediyesi yetkililerince, Girne-Lefkoşa Anayolu’ndaki alt geçitin, belediyenin pankartlar için belirlediği 3 noktadan biri olmadığı da vurgulandı.
Propaganda amaçlı pankartlar için nasıl ve nereden izin alınıyor?
Seçim dönemlerinde belediyeler yetkilierini Yüksek Seçim Kurulu’na devrediyor ve izinler ‘Seçim Propaganda Ofisleri’nden alınıyor. Ancak ülkemizde herhangi bir seçim olmadığı için, ne izin veren bir kurul, ne de ortada bir izin başvurusu bulunuyor.
Pankartlar, Belediyeler Yasası 88/3’e göre belediyelerin yetkisinde olsa da, seçim zamanı, Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki propaganda kuralları çerçevesinde tüm fikirler için eşit imkanlar sağlanarak yapılması amaçlanarak pankartlar konusunda yetki Yüksek Seçim Kurulu’na veriliyor. ‘Seçim Propaganda Ofisleri’nin kurulup, propaganda amaçlı pankartlar için bu ofislere başvuru yapılıyor.
Ancak ülkemizde şu an herhangi bir seçim olmadığından, ‘Seçim Propaganda Ofisleri’ kurulmuş değil.
Ülkemizde faaliyet gösteren siyasi partiler ise Yüksek Seçim Kurulu’na pankart asacakları adreslerin listelerini sunarak pankartlarını asabiliyor. Şikayet halinde ise kurallar incelenip (bir sokakta birden fazla pankart olması, trafiği olumsuz etkilemesi vb) pankartlar indirilebiliyor.
Siyasi partilerimizin pankartları, özel mülk sahibinin onayı ile, özel mülk olan alanlara asılabiliyor. Partiler bunun yanında, ciddi miktarlarda paralar ödeyerek billboard kiralayabiliyor.
Dün gün boyunca Girne-Lefkoşa Anayolu alt geçitinde asılı kalan “Kıbrıs Evet Diyor” pankartının aksine, ülkemizde siyasi partiler anayol üzerine istedikleri bir yerden pankartını sarkırtma ayrıcalığına sahip değil.