Arjantin’de bir kereye mahsus olmak üzere uygulanacak servet vergisinin Senato’da kabul edilmesinin ardından İngiltere’de de uzmanlar 260 milyar sterlinlik bir servet vergisi paketi önerdi.
Koronavirüs salgınının ekonomik etkileri ülkelerin bütçeleri üzerinde ciddi baskı yaratırken, dünyanın farklı ülkelerinden gelen haberlerle servet vergisi tartışması büyüyor.
Arjantin’de tek seferlik servet vergisinin yasalaşmasının ardından bu sefer İngiltere’de uzmanlar hükümete bir kereye mahsus olmak üzere 260 milyar sterlinlik bir servet vergisi uygulanmasını tavsiye etti.
London School of Economics ve Warwick Üniversitesi ekonomistleri ve vergi uzmanlarının oluşturduğu Servet Vergisi Komisyonu isimli grup İngiltere hükümetine pandemi koşullarıyla mücadele sürecinde vergileri artırmanın en etkin ve adil yönteminin toplumun en zengin kesiminin vergilendirilmesi olduğunu belirtti.
Uzmanların analizine göre servet vergisi KDV’de 6, gelir vergisinde 9 puanlık artışa denk seviyede bir katkı sunabilir.
ARJANTİN’DE SERVET VERGİSİ
Uzmanların değerlendirmelerine göre zenginlere yönelik uygulanacak olan servet vergisiyle İngiltere 5 yıllık süreçte 260 milyar sterlinlik vergi artışı kaydedebilir. Komisyonunun değerlendirmesine göre bu büyüklük aynı süre içinde katma değer vergisinin 6 puan, gelir vergisinin ise 9 puan artmasıyla toplanabilecek yeni fonların büyüklüğüyle aynı seviyede.
Arjantin’de tam adı “Büyük Servetlerin Olağanüstü Dayanışma Katkısı Kanunu” olan, “servet vergisi” olarak da bilinen yasayla, varlığı 200 milyon pesoyu aşan (resmi dolar kuruyla yaklaşık 2,5 milyon dolar) kişilerin servetinden yüzde 2 ila 3,5 arasında değişen miktarda vergi alınacak.
Yasaya göre, en düşük vergiyi yüzde 2’sini ödemek kaydıyla serveti 200 milyon pesoyu aşan kişiler, en yüksek vergiyi ise yüzde 3,5’ini ödemek kaydıyla serveti 3 milyar pesoyu (36 milyon dolar) aşanlar ödeyecek.
Ülkede yaklaşık 12 bin kişiyi etkileyecek ve yalnızca bir kere alınacak vergiyle, yaklaşık 300 milyar Arjantin pesosu (3,8 milyar dolar) yerel paranın elde edilmesi öngörülüyor.
Eski Devlet Başkanı ve şimdiki Devlet Başkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner’in oğlu milletvekili Maximo Kirchner’ın hazırladığı servet vergisi nisan ayında gündeme gelmiş ve ülke muhalefeti tarafından eleştirilmişti.
Son yıllarda ekonomik krizle boğuşan Arjantin’de Alberto Fernandez hükümeti, ülkenin içinde bulunduğu durumdan eski Devlet Başkanı Mauricio Macri ve onun neoliberal politikalarını sorumlu tutarken, ülke muhalefeti ise son bir yılda Arjantin pesosunun yabancı para karşısında ciddi değer kaybedişinden, vergiler nedeniyle büyük şirketlerin merkezlerini Arjantin’den taşımalarından hükümeti sorumlu tutuyor.