Sermaye reklamla satın alamadığı medyaya hukuk yoluyla baskı ve sansür uygulamaya çalışıyor. Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitimde piyasalaşmanın önünü açan YDÜ adına, İrfan Günsel tarafından TC’de yetkilendirilen bir avukattan, sitemiz ADL’ye link kaldırma uyarısı geldi. 29 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan ‘YDÜ’DEN ÖĞRENCİLERE BASKI’ haberi ile ilgili linki kaldırma yönünde uyarı yazısı gönderilen ve YDÜ’nün rahatsızlık duyduğu haber, üniversite içerisinde Kürt öğrencilere yapılan baskılarla ilgiliydi. TC’deki 5651 sayılı yasaya dayanarak uyarıyı gönderen avukat, kktc’de böyle bir yasanın olmadığını ve bu yasanın Türkiye Cumhuriyeti’nde bağlayıcılığı olan bir yasa olduğunu unutmuşa benziyor. Avukatın bu tutumu “İrfan Günsel kktc’de böyle bir yasa olmadığı için mi TC’ye başvurdu yoksa konularını oradan çözmeye mi çalışıyor?” sorularını akıllara getirdi. İrfan Günsel’e üzülerek bildirmemiz gerekir ki, TC mahkemesinin yetki alanı TC sınırlarında bitiyor.
“ADL: Geri adım atmayacağız”
Konuyla ilgili olarak ADL yetkilileri yaptıkları yorumda, Kürt kökenli öğrencileri hukuksuz bir şekilde okuldan uzaklaştıran YDÜ yönetiminin bu girişimi karşısında geri adım atmayacaklarını söylediler.
Türkiye’de bir sonraki adım, habere erişimi engellemek…
İnternette URL, DNS ve IP bazlı engelleme dahil daha fazla sansüre olanak sağlayan 5651 sayılı yasa Türkiye’de demokratik kitle örgütlerinin yoğun eleştirilerine rağmen yürürlüğe girmişti. Kaldırma talebi uygulanmazsa bir sonraki adım TC’de habere erişimin engellenmesi olması bekleniyor
Tehlike bizde de var…
Öte yandan Meclis’te beklemede olan ve Siber’in de destek açıkladığı bilişim suçları yasasının da ne işe yarayacağı belli oldu. Tasarı halindeki Bilişim Suçları Yasası’nın 18-20. Maddeleri uygulamaya geçerse bu yasa Günsel’in avukatlarının TC’deki yasada belirttikleri içerik kaldırtma işlevini görecek. Sansür yasaları internette özgürlüğün sonudur, bilişim suçları yasası geçerse bunlar bizde de yaygınlaşacak.
Talep metni…
Öte yandan avukatın ADL’ye gönderdiği mailin tam metni ise şöyle
“5651 YASANIN 9. MADDESİ UYARINCA TALEP METNİDİR
Sayın yetkili,
Web sitenizde yer alan aşağıdaki linkteki içerik, müvekkilimin yasal haklarını ihlal etmekte, ilgili kanun maddeleri ve yargısal içtihatlarca oluşturulmuş ilkelere hilafen mağduriyet oluşturmaktadır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasamızda yer alan “Masumiyet Karinesi” ve “Lekelenmeme Hakkı” uyarınca kesinleşmiş bir yargı kararı oluşuncaya kadar kişinin maddi ve manevi varlığı her türlü haksız saldırıdan korunmalıdır. Bununla birlikte Müvekkilimin, haber konusu iddialarla hiçbir ilgisi bulunmamasına karşın en temel habercilik ilkesi olan “yayının gerçek olması” kuralı göz ardı edilmiş, haberi doğrulatma yöntemlerinden hiçbirisine başvurulmaksızın asılsız iddialar dile getirilmiştir.Kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmamasına rağmen kamuoyunda yaratılan bu olumsuz algı müvekkilimin itibarını zedelemekte ve ciddi anlamda mağduriyet yaratmaktadır. Şahsınız ve/veya Kurumunuzca bu hak ihlaline ve mağduriyete kayıtsız kalınmayarak gerekli hassasiyetin gösterileceğine olan inancımızla; 5651 sayılı yasanın 9. maddesi uyarınca bu bildirimin tarafınıza ulaşmasından itibaren 24 saat içerisinde anılan içeriğin ve/veya müvekkilimin isminin yayından çıkarılmasını önemle rica ve talep ederim.
Talep konusu linkler:
http://www.ankaradegillefkosa.org/yduden-ogrencilere-baski/
Saygılarımla.”
YDÜ’nün link kaldırma uyarısı gönderdiği haber için: http://www.ankaradegillefkosa.org/yduden-ogrencilere-baski/
Türkiye’deki yasa ile ilgili ayrıntılı bilgi için: http://www.sendika.org/2014/01/daha-cok-denetim-daha-cok-sansur-bilgisayar-muhendisleri-odasi-bmo-org-tr/
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.