Ülkemize sadece 90km uzaklıkta bulunan ve Nükleere Hayır Platformu’nun da karşısında mücadele verdiği Akkuyu Nükleer Santrali, korona dinlemeden işçileri sağlıksız koşullarda çalıştırmaya devam ediyor. Türkiye’deki pek çok sağlık ve çevre-ekoloji örgütünün yıllardır sokak ve hukuk mücadelesiyle durdurmaya çalıştığı nükleer santral hakkında Sendika.org‘da çıkan habere göre salgına rağmen yurt dışından işçiler gelmeye devam ediyor ve nüfus 10 bine yaklaştı.
Titan-2 IC İçtaş İnşaat A.Ş. ortaklığı tarafından sürdürülen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde 3 işçi COVID-19 şüphesiyle ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan işçilerin kimliği hakkında bilgi paylaşmayan yönetim, işçilerin testinin negatif çıktığını söylemekle yetindi.
COVID-19 salgınına rağmen işlerin durdurulmadığını, işçilerin büyük risk taşıdığını ifade eden bir şantiye çalışanı genel durumu Sendika.Org’a anlattı.
“Salgına rağmen yurtdışından işçiler gelmeye devam ediyor”
COVID-19 salgınına rağmen şantiye yeni işçilerin geldiğini aktaran çalışan 5-6 bin kişinin çalıştığı şantiyeye salgının başlangıcından bu yana yüzlerce işçinin geldiği ve sayının 9 bini geçtiğini ifade etti.
Türkiye’deki ana yüklenici firma olan IC İçtaş A.Ş.’nin Rusya’da çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı işçileri Mersin’e getirdiğini belirten şantiye çalışanı, Rusya’daki projenin bittirildiğini ya da durdurulduğunu söyledi. Akkuyu’daki şantiyeye her gün işçi alımının olduğunu da ekledi.
300-400 işçinin salgın nedeniyle istifa ettiğini belirten şantiye çalışanı, salgının başında kronik rahatsızlığı olan işçilerin ücretli izne ayrıldığını ancak 15 günün sonunda izne ayrılanların işe geri döndüklerini belirtti.
“Ofisler ilaçlanıyor ama şantiyeyi ilaçlama şansınız yok”
Çalışanların yönetimden projeyi durdurma kararı almasını beklerken aksine işçi alımına devam edilip koşulların daha da kötü hale getirildiğine dikkat çeken şantiye çalışanı, “Ofisler ilaçlanıyor ama şantiyeyi ilaçlama şansınız yok” dedi.
“9 bin işçinin 6 bini kalabalık koğuşlarda kalıyor”
İşçilerin kalabalık koğuşlarda kaldıklarını belirten şantiye çalışanı, başta COVID-19 olmak üzere birçok hastalıkla burun buruna çalışmak zorunda kaldıklarını aktardı. 9 bini aşkın sayıdaki işçinin 6 bini, 6 ve 8 kişilik koğuşlarda kalıyor. Şantiye çalışanının aktardığına göre 8-10 metrekarelik koğuşlarda her işçiye bir tane dolap veriliyor ancak bunlara da 2 gömlek bir mont anca sığdırılabiliyor.