Özel klinik laboratuvarlar, Koronavirüs’e karşı hızlı-test yaptırmak isteyen insanlardan aşırı fiyat talep etmekle suçlanıyorlar. İddiaya göre, bu laboratuvarlar, piyasa fiyatının beş katı fiyat biçiyorlar.
Doktorlar, laboratuvarlara test olmaları için gönderdikleri hastalarının, testin ortalama fiyatı olan 30 Euro yerine, 100 ile 150 Euro arasında bir fiyata tabi tutulduklarını belirttiler.
Klinik Laboratuvlarlar Birliği, bu özel laboratuvarlardan bazılarının, Kıbrıs Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’nün uyguladığı “swab test”lerden (dışkı, iltihap, doku ve solunum aracılığıyla yapılan testler) farklı olarak hızlı testler uyguladıklarını söyleyerek, toplumu test yaptırmaya gideceklerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı[Kıbrıs Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’nün kendisi de özel bir kuruluş, ancak kâr amacı gütmüyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti devleti tarafından her yıl fonlanıyor].
Financial Mirror’a yaptığı açıklamalarda Klinik Laboratuvarlar Birliği Başkanı Charis Charilou, şunları söyledi.
“Birlik doktorlardan bu yönde birtakım şikayetler aldı, ancak biz bu konuda bir şey yapamayız çünkü bu bir serbest piyasa. Bu konuda sorumluluk vatandaşlarındır; dikkatli olsunlar ve test yaptırmadan önce kendilerinden ne kadar fiyat isteneceğini sorsunlar.”
Swab testler, pahalı bir prosedürü gerektirdiklerinden, gerçekten 100 ila 150 Euro arasına mal olabiliyorlar.
Chariloau konuya şöyle açıklık getirdi.
“Sağlık Bakanlığı’nın klinik laboratuvarlarda yapılmasını talep ettiği test, PCR adı verilen, ve kandan değil üst yutak bölgesinden alınan ‘swab’ örnekleriyle elde edilen ve bu sayede coronavirüs’teki genetik materyali tespit edebilen bir test.”
‘Swab’ testi daha pahalı, ancak bazı laboratuvarlar, çok daha ucuz olması gereken hızlı testlere de aynı fiyatı biçiyorlar.
Hızlı testler, alınan kan örneklerindeki antikorları inceliyor, ‘swab’ testlerindeki gibi virüsün genetik materyalini değil.
Charilaou, özel laboratuvarlar bu süreçte test yapmak konusunda devlet ile işbirliği yapacaklarını duyurduklarından beri, çok sayıda vatandaşın bu laboratuvarlara gitmeye başladığını dile getirdi. Charilaou, Birlik’in gerçekleştirilen testlere ilişkin bir sayı verecek konumda olmadığını, verilerin laboratuvlarlar tarafından Sağlık Bakanlığı’na iletildiğini söyledi: “Bildiğimiz şey, bu testler için çok büyük bir talep olduğudur”
Birlik Başkanı, böylesi testleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan reaktifler bakımından laboratuvarların stok durumunun iyi olduğunu, ancak vatandaşların yine de, ancak doktorları kendilerine tavsiye ederse test yaptırmaya gelmeleri gerektiğini söyledi: “Vatandaşların, gittikleri laboratuvara, hangi testi yaptıklarını, fiyatının ne olduğunu ve bu testlerin sonucunun ne anlama geldiğini sormaları gerektiği” uyarısında bulundu.